Szeretnéd megdobni pár százalékkal a fizud, de nem tudod mi lenne a legjobb taktika? Összeszedtük a legfontosabb lépéseket és trükköket, hogy közelebb kerülhess a vágyott összeghez!

elegáns férfi diagramokkal körül véve

Fizetésemelést kérni nem is olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik! Ahhoz, hogy győztesként kerüljünk ki a helyzetből sok előzetes felkészülés és magabiztos fellépés szükséges.

Friss kutatásunkból kiderült, milyen kezdő fizetésre vágynak a pályakezdő fiatalok, ám az arra is fény derült, hogy ezek sokszor nem találkoznak a valóságban elérhető juttatásokkal. Az idő előrehaladtával azért közelíthetünk a kívánatos keresethez, ennek egyik elengedhetetlen eleme a fizetésemelés. Ha nem ajánlják fel maguktól, nem kell kétségbeesni, mi is kezdeményezhetünk bértárgyalást! Persze a siker sosem garantált, lehet a főnöködnek rossz napja, vagy gondolhatja, hogy megfelelő a jelenlegi kereseted. De, ha meggyőzhető, ezeket a lépéseket követve megnyerheted magadnak!

1. Mérd fel a piacot!

laptop statisztikai adatokkal

Először is tájékozódj az elérhető éves statisztikákból a munkád jelenlegi piaci értékét (átlag fizetés) illetően és fogalmazd meg pontosan milyen juttatási csomaggal lennél elégedett. Ebben segítséget nyújthat például a Fizetesek.hu bérösszehasonlító portál. Egy anonim kérdőív kitöltése után személyre szabott fizetési analízist kérvényezheszt, amely segít felkészülni a bértárgyalásokra. Valamint a KSH oldalát is érdemes átböngészni. Amennyiben átlagon alul keresel vagy úgy értesülsz, hogy a hasonló pozícióban dolgozó kollégáid magasabb jutattási csomagot kapnak, van mire alapoznod a kérésedet.

2. Vizsgáld meg mire szerződtél!

A bértárgyalásra való felkészülés során pontosan nézd át a feladatköri leírásodat – lásd mik tartoznak és mik NEM tartoznak a feladataid közé. Ha olyan feladatokat is ellátsz, amelyek nem tartoznak szorosan hozzád, akkor azt mindenképpen érdemes jelezni a tárgyaláson.

3. Vedd számba, miért értékes a munkád!

Idézd fel, milyen elérendő célok, KPI-ok mentén értékelik a teljesítményed. Ha ez pontosan nincs meghatározva, fogalmazd meg te, miként teremt mérhető értéket a munkád. Vizsgáld meg, hogyan teljesítesz ezeknek a céloknak az elérésében.

4. Vonatkoztass el a szűken vett feladataidtól!

A teljesítményed mellett azt is gondold át, hogy a cégnél eltöltött időd miként segíti a vállalat működését. Itt a termék, folyamatok ismerete mellett érdemes a kollégákkal és ügyfelekkel való jó kapcsolat szerepére is gondolni. Sőt az új belépők betanításával töltött idő is ide tartozhat, mivel ezeket mind munkavégzéssel párhuzamosan tesszük. Minél több példát és konkrétumot tudsz megfogalmazni a munkád értéke kapcsán, annál meggyőzőbb leszel a vezetőd felé.

5. Időzíts megfelelően!

A fizetésemelés kérést nem célszerű év végére hagyni, amikorra kiapadnak a források, hanem inkább nyárra vagy ősz elejére tanácsos időzíteni. Továbbá akkor érdemes felhozni, amikor éppen valami nagyobb feladatot vagy projektet fejeztünk be sikeresen. Az sem mindegy, a hét melyik napjára tesszük. A hétfő nyilvánvalóan senkinek nem a kedvence és általában akkor a legnagyobb a fennforgás. Pénteken viszont már senkinek nincs kedve komolyabb tárgyalásokra, félig már kint van az ajtón és készül a hétvégi Netflix maratonra. Ennek fényében a hét közepe a legideálisabb. Fontos, hogy ne spontán elbeszélgetés legyen, hanem kérj előre időpontot. Végül, de nem utolsó sorban igyekezzünk jó hangulatban elcsípni a főnökünket.

6. Készülj fel a tárgyalásra!

A tárgyalástechnika egy külön tudományág, amit nem lehet 5 perc alatt elsajátítani! Ha érdekel minket a téma érdemes utánaolvasni, különböző szakkönyvek vagy letölthető online anyagok segítségével! Annyi viszont biztos, hogy vannak olyan pszichológiai taktikák, amik segíthetnek célunk elérésében, melyet az alábbi videóban kifejtenek!

Fontos továbbá, hogy ne csak a piaccal, de saját cégünk helyzetével is tisztában legyünk. Lehet, hogy elutasításnál főnökünk a cég rossz pénzügyi hátterére hivatkozik, még akkor is, ha az nyereséges. Ezért hasznos, ha előzetesen utánanézünk minden fontos infónak, így lehetőségünk lesz rákontrázni.

7. Legyen konkrét elképzelésed, de légy rugalmas!

Gondold át pontosan mit szeretnél elérni és legyen a fejedbe, hogy mennyi fizetésemelést vagy cafeteria változást, bármi mást kérsz. Az sem hátrány, ha te hozod fel pontosan mire vágysz, így elkerülhető a mentegetőzés, ha a főnököd kisebb összeget ajánl. 

A filmekben gyakran látunk pozitív és negatív példákat egyaránt. Az Éjjel féreg című filmből például megtanulhatjuk hogyan ne tárgyaljunk fizetésemelésről! 

Azonban mégiscsak tudni kell rugalmasnak maradni! Lehet, hogy másfajta kompenzációra lesz nyitott a főnököd, mint például céges autó, utazási költség elszámolása, dolgozói kedvezmény, sport, telefon, internet-hozzájárulás. Ezek se rossz juttatások, érdemes kompromisszumra jutni, ha az eredeti tervet elutasítják. 

pénzt kérő nő

+1 Ne fenyegetőzz!

Soha se fenyegessük meg főnökünket azzal, hogy van másik ajánlatunk, vagy azzal, hogy ha nem emeli meg a fizetésünket, akkor távozunk a vállalattól! A támadó viselkedésre nem fognak a felettünk állók pozitívan reagálni, ne vágjuk magunk alatt a fát!

Ha pedig hajhatatlan a főnököd és új munkahely után néznél, akkor látogass el oldalunkra, ahol jófej cégek garmada vár!

Tetszett a cikk? Oszd meg!