Interjú Budai Marcellel, a HÖOK és az idei EFOTT fesztivál sajtófőnökével. 

EFOTT minden évben a nyár csúcspontja. Az ország legnagyobb egyetemista fesztiválján szuper fellépők, fantasztikus hangulat, rengeteg program, és feledhetetlen élmények várják a fesztiválozókat Na és persze a Zyntern Karrier Zóna, ahol a bulizás mellett karrieredet is építheted! Az EFOTT egy páratlan komplex élményt kínál, mi pedig egy lehetőséget, mely révén most betekinthetsz a kulisszák mögé!

EFOTT-on szelfiző fiatalok

Tavaly kvázi ti voltatok a nagy hazai fesztiválok közül az egyedüliek, akik a covid korlátozások enyhülését követően úgy döntöttetek, hogy belevágnak a szervezésbe. Milyen tapasztalatokkal és visszajelzésekkel gazdagodtatok?

A többiekkel ellentétben, azért maradtunk a porondon, mert nem támaszkodunk olyan mértékben külföldi fellépőkre. A mi célközönségünk jól behatárolható: az egyetemistákra lövünk. Ha azt nézzük, mit jelent egy egyetemista fesztivál – és az EFOTT mindig is meg akar annak maradni –, akkor az ár első dolog, amit figyelembe kell venni. A jegyek és a szolgáltatások tekintetében bizonyos ár fölé egyszerűen nem mehetünk, ebből pedig következik minden más a fesztivál életére nézve. Ebben a dimenzióban értelmezve alapvetően pozitívak a tavalyi visszajelzések. Nagy szerencsénk volt, hogy Florida-t át tudtuk bookingolni, ő eléggé felhúzta a fesztivált. A fesztiválozók véleményét egyébként minden évben egy helyszíni, és egy hólabdás kutatással mérjük fel. A negatív dinamikákat nézve szerintem minden szervező látja a covid utóhatásait: jóval nehezebb az embereket megmozgatni. Sokan arra számítottak, hogy a korlátozások végeztével mindenki megindul. Ezzel szemben az látszik, hogy az emberek életéből kiesett a közösségi élmények keresése. Időbe telik, mire ez vissza fog tudni épülni.

A részvételi hajlandóság ezen visszaesése látogatószámban miként mutatkozik meg?

Az idei fesztiválról értelemszerűen még nem tudok nyilatkozni. 2021-ben nagyjából 90 000 körül volt a látogatószám, amely azért elmarad a korábbi évekhez képest. Biztos vesztettünk látogatókat a korlátozások miatt. Voltak, akik nem oltatták be magukat, mások nyilván még féltek a vírustól. Bízunk benne, hogy az idei évben lassan elkezd rendeződni a helyzet. 

A 2021-es EFOTT kapcsán a covid mellett egy másik esemény is visszhangot keltett: a velencei önkormányzatos „balhé”. Milyen gyakoriak az ehhez hasonló esetek?

Az EFOTT történetében unikális volt. A mi életünkben nagyon fontos szerepe jut a házigazda egyetemnek. Anno ez határozta meg a helyszínt is, hiszen régen egy vándorfesztivál voltunk. A Velencei-tónál 7-8 éve telepedtünk le. Tavaly már nem tudtunk megegyezni a velencei önkormányzattal, így arrébb költöztettük a fesztivált pár száz méterrel. Ami nehezítette a helyzetet, az az Evezős út lezárása volt. Ezt nagy nehezen, de sikerült megoldanunk. Legutóbb ott kezdődött a konkrét helyszín, ahol a korábbi években végződött. Ez már Sukoró közigazgatásába tartozik, ők pedig nagy szeretettel várnak minket. Idén még tovább költözünk, hogy még kevésbé zavarjuk az embereket. Ott fogjuk felhúzni a fesztivált, ahol tavaly a szabadstrand volt.

Fesztiválon pózoló mosolygós lánycsapat

Számíthatunk rá, hogy a jövőben az EFOTT újra vándorolni fog?

A HÖOK régóta azt látja, hogy Magyarországon nagyon rosszak a lehetőségek, mikor egyetemi rendezvénynek kell helyszínt keresni. Egyik végletben ott vannak azok a szálláshelyek, melyek képesek befogadni 1000 főt, megfizethetők, de nem vagy benne biztos, hogy nem omlik rád az egész épület bármelyik pillanatban. A másik oldalon pedig vannak azok a helyek, amik megfizethetetlenek egy egyetemista számára. A kettő között nem igazán van olyan átmenet, ahol kulturált keretek között akár egy gólyatábort, akár egy tudományos konferenciát meg lehetne szervezni. Jó pár éve mondjuk, hogy ezzel valamit kezdeni kell. Kérésünk tavaly meghallgatásra talált. Év végén lett elfogadva egy kormányhatározat, mely szerint pont itt, a sukorói félszigeten egy „Fiatalokért Ifjúsági Központ” fog épülni. A kész Központ az EFOTT és a HÖOK a Hallgatókért Alapítvány üzemeltetésébe kerül majd. Egy ilyen beruházás a fesztivál infrastruktúráját is jelentősen fejleszteni fogja. Száz szónak is egy a vége: Sukoróval hosszútávra tervezünk.

Ezek szerint az Ifjúsági Központ képes lesz megoldást kínálni olyan érzékeny pontokra is, mint például a higiénia?

Az első kérdésnél elhallgattam, de a legrosszabb visszajelzéseket minden évben a higiéniára kapjuk. Folyamatosan próbálunk fejlődni, azonban egy infrastruktúra nélküli réten – ahol a csatornahálózatot is mi építjük ki – eléggé korlátozott, hogy mit tudunk megvalósítani higiénia címszó alatt. A Központ felépültét követően biztos lesz érzékelhető javulás. 

Color party az EFOTTon

Szerinted mi volt a 2021-es EFOTT legerősebb pontja?

A szabadstrand. Ugyan dottoval kellett megközelíteni, mégis hatalmas kitelepülő banzáj volt. Rengeteg interaktivitás, végtelen mennyiségű sport, menő IT játékok, és még sorolhatnánk. Nagyon jó hangulat volt ott a fesztivál nappali szakaszában. Idén dotto sem fog kelleni, mivel egybe lesz az egész fesztivál.

Nem volt probléma, hogy a strand nappal szinte teljesen kiszipolyozta a fesztiválozókat a központi helyszínről? 

Ha belegondolunk, a korábbi években szintén így volt. A színpadok, az éjszakai bulirészek nappal teljesen kihaltak, csak a kajás bódékig, kocsikig mennek az emberek. A nappali és az éjszakai programok elkülönülése a konstrukció része.

Ha már a nappali programoknál tartunk. Az EFOTT jóideje a legsportosabb fesztiválként is reklámozza magát. A gyakorlatban ez miben ölt testet?

Ennek a csírái akkor születtek, mikor a Testnevelési Főiskola volt a házigazda. Itt több dologról beszélhetünk. Az egyik a MEFOB. A Magyar Egyetemi- Főiskolai Sportszövetség (MEFS) több szakosztályban szervez sportbajnokságokat. Két szakága, a strandröpi és a strandkézi az EFOTT-on tartja döntőit. A másik a „Tekerj az EFOTT-ra” kerékpártúra. Régen Pestről kellett az EFOTT-ra biciklizni, most már egy 35 km-es velencei körtúráról van szó. A harmadik a sportkitelepülők. A strand nagyrésze egy óriási sportkitelepülés. Közel száz sportot lehet kipróbálni a vívástól a sumózásig, én Forma-1-es autót is vezettem. Az elképzelés az, hogy az egyetemistáknak nem elegendő az, hogy csinálunk öt egybefüggő bulit, hanem igénylik, hogy a köztük lévő részt tartalmasan tudják kitölteni. Célunk, hogy teljes élményt nyújtsunk vendégeink számára.

Biciklizős sácok az EFOTT-on

Tervezitek tovább bővíteni a brand-et?

Idén a „legzöldebb fesztivál” címre is pályázunk. A MATE a házigazdánk, akik a tudományos világban a fenntartható fejlődés egyik fő vezetői. Teljes újrahasznosítási rendszert hozunk létre, külön hasznosítjuk a PET palackokat, teljesen lebomló műanyag poharakat vezetünk be. Igyekszünk összehozni, hogy a fesztivál végén az ökológiai lábnyomunk minél inkább közelítsen a nullához.

Az újdonságok mellett van egy állandó szereplő is: a Civil Tér. Itt mi vár majd minket?

Az idei évben UNIverzum néven megy tovább, ami tulajdonképpen egy Civil Tér upgrade.  Jóval nagyobb, jóval impozánsabb. Fehér sátrak helyett rendes installációk, hubok köré szervezzük a kitelepülőket. Továbbtanulás, kultúra, innováció, sport, karrier szerint osztjuk szét őket. Azt szeretnénk, hogy az Universum az egyetemista lét minden aspektusát bemutassa, kivéve a vizsgázást.

Hogyan illeszkednek ebbe a koncepcióba a céges kitelepülők?

A hallgatói életpályához tartozik, hogy adott ponton elkezdünk karrierlehetőségek után kutatni. Ha egy komplex felsőoktatási ökoszisztémát nézünk, és ki merünk olyat jelenteni – márpedig miért ne mernénk –, hogy a felsőoktatásnak nem csak az a célja, hogy megtanítson téged miként legyél jó mérnök, hanem az érettségitől első munkahelyedig kézen fogva vezessen, akkor ennek szerves része az, hogy hol és hogyan találod meg első munkádat. A Zynternhez hasonló cégek ebben hatalmas segítséget nyújtanak a hallgatóknak, nélkülük üres lenne a felsőoktatás.

Zyntern Karrierzóna 2021

Minden fesztiválozónak megvannak a maga kedvenc pillanatai, ez alól Te sem lehetsz kivétel. Neked mi a legemlékezetesebb EFOTT-os élményed?

A golfkocsizás. A HÖOK évről évre kitelepül a Civil Térre. Minden standnál az a séma, hogy ilyen-olyan interaktív játék során nyerhetsz repitárgyakat. Tavaly béreltünk egy elektromos golfkocsit. Valamelyik délután egy-két pohár sör, fröccs után jött az ötlet, hogy megpakoljuk repicucokkal és elkezdünk káoszkodni a fesztiválon. Felültünk hárman, csináltunk marha jó képeket, beszélgettünk az emberekkel, és szórtuk az ajándékokat.

Ha nem bírod kivárni az EFOTT-ig, regisztrálj még ma a Zyntern.Com Állásportálra, és válogass a több száz gyakornoki és pályakezdő álláslehetőség között!

Tetszett a cikk? Oszd meg!