A művészek világa sok rejtelmet tartogat, de amikor egy falra ragasztott banán elkelt tavaly 120 ezer dollárért, akkor az egész világ felkapta a fejét! Vajon mik a legdrágább különleges műalkotások? Most kiderül!

Művésznek lenni nem egyszerű, sokszor évtizedek után jön csak az áttörés, és az út nem mindig egyenes. Ha még te is gondolkozol a hivatásodon, akkor a nagy kérdésre vonatkozó quizből kiderül, milyen szakma illik hozzád! Annyira képesek vagyunk megfeledkezni a mindennapokban a művészet jelentőségéről, hogy, amikor a médián keresztül hallunk egy-egy kiugró esetről, átfut az agyunkon a kérdés: műtárgy gyűjtők nem csak az Indiana Jones filmekben és a Múmiában vannak? Ha azt hitted a banán és a bordó szín már nem lehet drágább, akkor nézd meg válogatásunkat a témában!

A 35,6 millió forintos (120 ezer dollár) banánkérdés 


Amikor 2019-ben az olasz származású Maurizio Cattelan remekműve elkelt a Miami Art Basel kiállításon, nem egy kritikus sápadt el a hírek hallatán, és nem egy business rovat boncolgatta a történelmet író darabot. Cattelan a banán inspiráló szerepéről mesélt: Minden alkalommal, amikor utazott valahova, egy banánt helyezett a hotel szoba falára. A művészt a banán színei ihlették a napok változásával – jegyezte a CNN.

Annyira megihlette a világot, hogy sok helyen a marketing-lovagok is próbáltak profitálni a Comedian nevű műremek lehetőségéből. A Coca Cola-tól kezdve az IKEA-ig, a nyomdák nem álltak meg és a papírok nem maradtak üresen! A remekműből 3 darab készült, amelyből kettő el is kelt rögtön az eredeti áron, majd a harmadik már egy drágább összegért.  

Coca cola felragasztva

Az sorozat egyik darabjának sorsát végül David Datuna, szintén művész, döntötte el, amikor a műremeket levette a falról és megette.  

A bordó az új fekete

A Mirror, Blood Red nevű festménnyel 1991-ben Gerhard Richter, német festő, egy új technikával érdemelte ki a népszerűséget. Az alkotás akkor 326,32 millió Ft (1,1 millió dollár) értékben kelt el. Richter sajátos módszerével, a tükörre festés új értelmet nyert. 

bordó műalkotás

“A színes tükrök esetében az eredmény egyfajta keresztezés volt a monokróm festmény és a tükör között, a “sem ilyen, sem olyan”- ami nekem tetszik benne.”- mondta Gerhard Richter

A legnépszerűbb zöldség megörökítése 

2010-ben Kevin Abosh, aki többek között a Vogue-nak is dolgozott,  fényképsorozatot készített 3 ír krumpliról. 2015-ben egy üzletember szemet vetett az egyik, Potato #345 című krumpli portréra, ami két héten belül el is kelt 358,75 millió forint (1 millió euró) értékben.

drága kép egy krumplról

Abosh szerint a kép különlegességét a mögöttes filozófia adta: 

“Látok olyan közös vonásokat az emberek és a burgonya között, amelyek a kollektív fajon belüli egyén viszonyunkra utalnak” – mondja Abosch. “Általában a betakarított burgonya élete erőszakos és magától értetődő. A burgonyát az emberi tapasztalatok ontológiai tanulmányozásához használom.” – tette hozzá a művész.

Neked melyik történet tetszett a legjobban? Kövesd Instagram oldalunkat, ahol inspiráló, vicces tartalmakkal találkozhatsz nap mint nap!

Ha inspirálónak találtad a művészek sikereit, regisztrálj oldalunkra és találd meg a neked való munkát!

Tetszett a cikk? Oszd meg!