Te is Olimpia lázban égsz? Akkor jó helyen jársz! Összegyűjtöttünk néhány olyan női sportolót, akik garantáltan inspirálni fognak, hogy kihozd magadból a maximumot!

2021 az Olimpia éve! A Zynternnél is szeretnénk tisztelegni az Olimpia hagyománya előtt, így most elhoztuk Nektek néhány olyan női sportoló történetét, – napjainkból és a múltból egyaránt – akik kitartásukkal, akaraterejükkel, vagy éppen társadalmi felelősségvállalásukkal inspirálnak bennünket. Listánkból például megtudhatjátok, hogy mennyit keres a legjobban fizetett női sportoló, vagy hogy ki volt az első nő, aki indult a Boston Maratonon. Szubjektív gyűjtés – nem csak sportrajongóknak! 

Simone Biles 

Simone Biles neve még azok számára ismerősen csenghet, akik egyébként nem követik figyelemmel a torna sportot. Biles 24 évesen már elért mindent, amit a tornában el lehet: eddig 31 olimpiai és világbajnoki érmet nyert, a teljesítményét nevezték emberfelettinek, kikiáltották nemcsak a világ legjobb tornászának, hanem a legjobb sportolójának is.

Simone Biles

Nevéhez olyan elemek fűződnek, amelyekkel mások még csak próbálkozni sem mernek. Például ő volt az első tonrász nő, aki 2021 májusában egy versenyen megugrotta a Jurcsenko-szaltó dupla változatát bicskamozdulattal.

A tokiói olimpia alatt pedig jelenleg azért ünnepli a világ, mert mentális egészsége érdekében visszalépett több szám olimpiai döntőjétől is. Ezzel szembement a hagyománnyal miszerint egy sportolót nem akadályozhatnak fizikai és mentális határok és időnként testi-lelki egészségét is fel kell áldoznia egy-egy éremért. Ez azért is számít forradalmi cselekedetnek, mivel az 1996-os atlantai olimpián például még hősként ünnepelte az egész világ Kerri Strugot, aki az amerikai csapat győzelme érdekében súlyos sérülése ellenére is ugrott. Strugot ekkor edzői még biztatták az ugrásra, nem volt beleszólása a döntésbe, Biles viszont már saját kezébe vette a sorsát és nem kockáztatott sérülést.

Serena Williams

4 olimpiai arany, 33 egyéni, 14 páros és 4 vegyes páros Grand Slam döntő. Ha csak ezeket a számokat nézzük, akkor sem férhet kétség hozzá, hogy Serena Williams a tenisz szupersztárja.

Serena Williams

Ő az egyik abból a kevés teniszezőből, aki teljesíteni tudta az ún. „Non-Calendar Year” karrier Grand Slamet, azaz mind a négy nagy tornán győzelmet aratott, és ugyanezt tudta teljesíteni párosban is, nővére, Venus Williams oldalán. Az Associated Press az évtized női sportolójának választotta: “Serena Williams uralta az évtizetedet, mind a pályán, mind a közéletben” – írták a tenisz klasszisról.

Williams számos alkalommal felszólalt a szívéhez közel álló ügyek kapcsán. Kislánya, Alexis születése után például őszintén nyilatkozott az anyaság nyomásáról és frusztrációiról. Megnyílt az életveszélyes szövődményekről, amelyekkel Alexis születése után szembesült, és felhívta a figyelmet az anyai halálozási válságra, amellyel Amerikában a fekete nők szembesülnek.

Naomi Osaka 

A Forbes 2020-as listája szerint a japán teniszező Naomi Osaka lett az előző év legjobban kereső női sportolója. Ezzel nem mást előzött meg, mint az amerikai Serena Williamst, aki négy éven keresztül vezette a Forbes listáját. Osaka 2019-ben 37,4 millió dollárt keresett a díjakból, nyereményekből és a szponzori támogatásokból, ami 1,4 millió dollárral több, mint Willims bevétele.

Érdekesség, hogy a női sportolók kereseti listájának élén 1990 óta mindig teniszezők voltak, azonban a világ legjobban fizetett sportolóinak százas listájára – amit szintén a Forbes közöl – a nők közül csak ketten fértek fel: Naomi Osaka a 29., még Serena Williams a 33. helyen.

Lindsey Vonn

82 világkupa győzelemmel, három olimpiai és hét világbajnoki éremmel az amerikai Lindsay Vonn minden idők legeredményesebb női síelője. 2010-ben elnyerte a Laureus-díjat és az USA év női sportolójává is megválasztották.

Páratlan sportkarrierjét azonban sorozatos súlyos sérülések nehezítették meg: térdszalagszakadással, a bokatöréssel, és a kar idegkárosodásával is küzdött. Mégis, amikor más síelők bedobhatták a törülközőt, Vonn nem volt hajlandó feladni, és rendíthetetlen elhatározással haladt előre. Végül 2019-ben, 34 éves korában nyugdíjba vonult.

Sportkarrierje ugyan véget ért, a közélettől azonban mégsem távolodott el teljesen. Megalapította a Lindsey Vonn Alapítványt, mely ösztöndíjat, oktatást és sportprogramokat biztosít a következő generáció számára. 

Megan Rapinoe

Megan Rapinoe a futball királynője és mindössze 34 évesen már élő legenda. 2019-ben ő vezette az USWNT-t történelmi világbajnoki győzelméhez, a bajnokság legtöbb gólját szerezve. Kiemelkedő teljesítményéért ő lett a FIFA 2019-es év női játékosa, de számos más díjjal is jutalmazták, beleértve az Aranycsizmát és az Aranylabdát.

Sikerei mellett aktivizmusáról is ismert: szenvedélyesen küzd az egyenlő fizetésért és egyenlő jogokért. 2016 -ban, miután az NFL korábbi játékosa, Colin Kaepernick nem volt hajlandó felállni a himnusz alatt, ő lett az első fehér és az első női sportoló, aki szolidárisan térdelt. Az USWNT-hez csatlakozva beperelte az Egyesült Államok Labdarúgó Szövetségét a nemi megkülönböztetés vádja miatt, de ő volt az első meleg nő, aki pózolhatott a Sports Illustrated fürdőruha számában.

Kathrine Switzer

A bostoni maraton a legrangosabb országúti maratoni verseny a világon, azonban az 1897 -es megalakulása után több mint hét évtizedig csak férfiak indulhattak el rajta. Ekkor még úgy vélték, hogy a nők túl törékenyek és nem lehetnek képesek lefutni a 42 kilométeres távot.

1967-ben az amerikai futónő, Kathrine Switzer volt az, aki ikonikus futásával változtatott ezen az elképzelésen. Switzer be akarta bizonyítani, hogy a feltevés téves és a nők is képesek erre a komoly fizikai erőfeszítésre: hivatalosan regisztrált versenyzőként indult a boston maratonon, egy semleges, nem női nevet választva. A versenybírók azonban ellenezték az indulását és Jock Semple versenymenedzser többször is megpróbálta megakadályozni, hogy befejezze a futamot.

Sample bántalmazását a futónő barátai akadályozták meg, aki így végül be tudta fejezni a versenyt. A médiában széles körben elterjedtek az ikonikus fénykép, amelyen Semple bántotta a futónőt és széles visszhangot keltett. Ez hozta el végül a változást: öt évvel Switzer történelmi befejezése után a bostoni maraton kiterjesztette az indulási jogot a nők számára is, ami döntő lépésnek számított a futás egyenlőségéért folytatott küzdelemben.

Billie Jean King

Egy újabb teniszlegenda kapott helyet listánkon: az amerikai Billie Jean King. King nem csak hihetetlen sportteljesítményével került rivaldafénybe, hanem az egyenlőségért folytatott küzdelme miatt is. Ekkoriban még élt az elképzelés, ami szerint a női sportolók nem olyan kemények mint a férfiak, King azonban megváltoztatta ezt az elképzelést.

1973-ban megrendezték a történelmi “Battle of the Sexes” teniszmeccset, melyen nőként King győzedelmeskedett Bobby Riggs felett. A híres mérkőzést óriási érdeklődés övezte: hozzávetőleg 15 millió amerikai követte a tévében, és még 19 millió ember világszerte.

Ezen kívül a sportolónő más tevékenységeivel is hozzájárult a sporton belüli egyenlőség elősegítéséhez. Neki köszönhető a Női Tenisz Szövetség megalakulása, illetve 1973-ban azzal fenyegetőzött, hogy bojkottálja a teniszbajnokságot, ha a férfi és nő győzteseknek nem fizetnek egyformán. Az ultimátum működött: Ugyanebben az évben a US Open lett az első nagy teniszverseny, amely egyenlő nyereményeket ajánlott fel. A most 77 éves King pályafutása után is a női jogok nagy szószólója maradt, de támogatja az LMBTQ+ kezdeményezéseket is. 

Érdekelnek a sikersztorik? Akkor inspirálódj kedvenc női sorozatkaratereink karrierútjaiból!

Tedd meg te is az első lépést a sikeres karriered felé! Regsiztrálj oldalunkra és találd meg álmaid első munkahelyét!

 

Tetszett a cikk? Oszd meg!