• Post author:

Minden évben sok ezer fiatal kezdi felnőtt életét egy nagyvárosban: új iskola, új barátok, új szoba, új bulik. Az élmények mellett az önállósodás a kiadások növekedésével is jár. Mihez kezdesz, ha munkát kell találnod gyorsan, egyszerűen ismerősök és protekció nélkül? Székely Martin megosztja Veletek a tapasztalatait a vlogjában.

Hogyan építsd a karriered egyszerűen? | Székely Martin | MartinVlogol 

Martin 18 évesen került Budapestre és a kollégiumi beköltözést követően nem sokkal később realizálta, hogy pénzre van szüksége, ha enni, inni és bulizni szeretne.

Ismerősök, kapcsolatok és protekció nélkül próbált kiigazodni a diákszövetkezetek és facebook csoportokba posztolt állások között.

Ismerős szitu? Lássuk, mivel találkozhatsz, ha nekilátsz a keresésnek!

Iskolaszövetkezetek

Változatos színvonalú weboldalak, számtalan szövetkezet,  közvetített munkák – sokszor az erdedeti hirdető cég bemutatása nélkül. Amit találhatsz: diákmunka, gyakornoki poziciók, alkalmi munkák.

Jelentkezés menete

Álatlános jellemző, hogy ezekhez a munkákhoz hallgató jogviszony, vagy egyéb diák státusz szükséges. A jelentkezéshez megkerülhetetlen a kötelező regisztráció, hiszen a közvetítő cégek “csak” a partnerei a tényleges hirdetőknek, akiknél a munkavégzés történik. Az iskolaszövetkezetek végzik az adminisztrációt és kiválasztást a cégek számára. Ez azt jelentni a te szemszögedből, hogy az iskolaszövetkezetben interjúztatnak, rajtuk keresztül fogod a fizud is kapni – de a munkát a partner vállalatoknál fogod végezni. Tipikus példa az irodai admisztáció egy multinál vagy a mekis pozik nagyrésze.

A szövetkezetekben a regisztráció során sokszor hosszú sorok fogadhatnak. Ez után kezdődik a reménykedés, hogy akadnak neked való munkák, amire sikerül időben lecsapni. Amennyire a munkákban, annyira a szervezetekben is nagy a valaszték.

PRO TIPP  Ha iskolaszövetkezeteken keresztül keresel munkát, ne a lokáció alapján dönts, melyikhez regisztrálsz, mert a statisztikák alapján ahol az első diákmunkát vállalod ott választják a legtöbben a tanulmányaik alatt a következőket is. 

Csekkold le az iskolaszövetkezeteket a gyűjtőoldalakon!

Facebook Csoportok

A random facebook csoportokban sokszor kétes és megbízhatatlan hátterű hirdetők és az állásleírásoktól eltérő feladatok jellemzőek. A posztokban szereplő állásokat senki sem kezeli napra készen, egy állás addig van kint egy csoportban ameddig azt egy adminisztrátor le nem törli, könnyű vakvágányra futni.

“Otthonról is végezhető adminisztratív munka diákoknak. Rugalmas időbeosztás, heti max 20 óra, fix 200 000 HUF-ért.”.

Kicsit gyanús?

Jelentkezés menete

CV küldése egy ismeretlen email címre

Sok posztban egy magánszemély egy sexy kreatívval/ ügyes állásleírással megoszt egy állást, amire emailben várja a jelentezést. Lehet a pozíció egy igazi álommunka vagy egy hirdetésbe bújtatott piackutatás is. Óvakodj az átverésektől, gondold meg kétszer kinek adod ki a személyes adataid. 

Külső oldalra irányuló posztok

Ezek a típusú facebookos álláshirdetések, már eggyel komolyabb hirdetőkre jellemzőek, a céloldalakaon le tudod ellenőrizni a valódi hirdetőt. A nehézség, hogy amire a hirdetésre jelentkeznél az már sokszor lejárt.

Protekció

#NOGO

Állítólag mindenkinek van a barátikörében egy haver, akinek az apukája, nagynénje, szomszédjának a bácsikája azonnal segít bejutni a tökéletes gyakornoki helyre, ami nem csak baromi jól fizet, de a munkaórákat is rugalmasan értelmezik. Érts: nem kell korábban lépni a szerdai buliból, a csütörtök reggeli meeting miatt… 

Mit lehet tenni, ha se kapcsolatok, se karriesita véna, a tanárok kedvence sem vagy, de azért valami mégis jó lenne?

Állásbörzék

Ha az iskolaszövetkezetes és facebook csoportok mellett szétnéznél közvetlenül a cégeknél szuper terep az állásbörze időszak. Ezek alkalmak általában kétszer vannak egy évben, tavasszal és ősszel, de munkát pedig máskor is szükséges lehet keresni.  

Lehetőség a jelentekzésre

A börzéken a cégek általában toborzási céllal vannak jelen, téged keresnek, de a projekt a részedről melós. Fel kell öltözni, el kell jutni a helyszínre, struktúráltan beszélgetni kell rengeteg idegen emberrel és lehetőleg minél több, minél értelmesebbnek tűnő kérdést feltenni cégekről, amikről lehet hogye előtte sosem hallottál… 

Zyntern.com

Ha az álommeló az újévi fogadalmad és nem tudsz várni a tavaszi állásbörzékig, és biztosnágos körülmények között akarod tudni a személyes adataid – és nem a protekciós úton akarsz karriert építeni – akkor nézz körbe a zyntern.com-on!

Bármikor elérhető az összegyűjtött több száz gyakornoki és frissdiplomás pozíció egy helyen!

Állásportál Neked! zyntern.com 

Ha regisztráltál, akkor azonnal emailben is megkapod a leginkább neked való munkákat. Még keresgélned sem kell.

Martin be is mutatja a vlogjában, hogy milyen egyszerűen műkdöik és persze elmondja, mennyit segített volna Neki, ha korábban elkészül az oldal! ☺

Ha készen állsz, készítsd el Te is a Zyntern álláskereső profilod, hogy hozzád ilő munkák könnyedén megtaláljanak!

Tetszett a cikk? Oszd meg!