Zyntern profilodon keresztül lehetőséged van olyan tanulmányokon kívüli szabadidős tevékenységeket megadni az ‘Érdeklődés, Hobbi, Extra tevékenységek’ boxban, amiket fontosnak tartasz. De mi számít extrának, és miért érdemes a soft skilljeidről írnod? Ebben a cikkben ehhez adunk tippeket!

A soft- és hard skillek hálójában

A hagyományos CV-k sokszor száraz munkaköri információkat tartalmaznak ezért érthető, ha most az a kérdés jár a fejedben: mégis miért érdekelné a munkáltatót, hogy a szabadidőmben mit csinálok? Talán nem is gondolnád, de egy-egy állás elnyerését sokszor nem a tanulmányaidnak és a meglévő szakmai ismereteidnek, tehát hard skilljeidnek köszönheted, még csak nem is a korábbi munkatapasztalataidnak, hanem az érdeklődési körödnek, a hobbidnak, a szenvedélyednek, amivel sok időt töltesz és így fejleszti a bizonyos képességeidet vagyis a soft skilljeidről árulkodnak.

Ábra a soft- és hard skillekről
Soft- és hard skillek

Hogyan működik ez a gyakorlatban?

Peti a precíz mérnök

Erre íme néhány példa: Ha egy mérnök hallgató, Peti imádja a repülőgép modellezést, ezeket a gépeket saját kezűleg rakja össze, majd hétvégente kijár velük a szabadba reptetni az nagyon sok mindent elárul róla. Egy ilyen tevékenység az apró alkatrészek összeszerelése miatt kézügyességet, precizitást és türelmet igényel, míg a terepen való munka nagymértékben fejleszti Peti térlátását. Arról nem is beszélve, hogy mivel rendszeresen űzi ez azt bizonyítja, hogy van benne elköteleződés az iránt, amit csinál. Ráadásul időt szán saját hobbijára, ami egy egészséges balance-ról árulkodik, és a munkahelyen is jobb teljesítményt jelenthet.

Repülő makettet fogó fiú
Precizitás, türelem, elköteleződés

Petra a felelősségteljes kosaras

Nézzük meg Petrát, aki szabadidejében kosarazik, és minden félévben megszervezi a kollégiumok közti diákbajnokságot. Tekintve, hogy a játék mellett, ami kitartásról árulkodik, egyfajta vezető szerepet is vállal, sokat fejlődik egyéb területeken is: kommunikációja és a szervezőkészsége és az is feltételezhető egy munkaadó számára, hogy együttműködik a társaival, és felelősséget vállal a többiek tájékoztatásáért.

Összeölelkező kosárlabdás lányok
Csapatjátékosság, koncentráció, együttműködés

Te is jó példa lehetsz

Nem kell azonban messzire tekinteni a jó példákért, rengeteg rejtett skilljeid lehetnek. Csapatjátékosi énedet bizonyítja, ha szereted a labdajátékokat vagy a társasjátékokat. Az is szuper tud lenni, ha egy igazi könyvmoly vagy: gazdag szókincset, mellé jó szövegértést várhatnak tőled. Csak ne felejts el példát is hozni arra, mit olvastál legutóbb szívesen. Esetleg szerveztél már szülinapi bulit vagy rendszeresen te tervezed meg a családi nyaralást? Ott a pont! Ha például imádsz utazgatni, olyan kulturális ismeretekre tehetsz szert, olyan tökélyre fejlesztheted nyelvtudásod, és olyan széles látóköröd lehet, ami egy multinál sokat nyom a latba.

Három fiatal mutat a kamera felé
Te is jó példa lehetsz!

Fedezd fel képességeidet

Természetes, ha pályakezdőként vagy gyakornokként még nem rendelkezel több éves szakmai tapasztalattal, de lehetsz ígéretes munkavállaló, csak meg kell mutatnod személyes képességeidet. Érdemes tehát sorba venned és átértékelned a hobbijaid, mert általuk gazdag és értékes tapasztalatokról hagyhatsz nyomot a Zyntern profilodban. Bátran írj róluk, de ne ess át a ló túloldalára. Csak azt emeld ki, amelyek valóban passzolnak az általad keresett álláshoz.

Nincs még Zyntern profilod? Regisztrálj a Zyntern.com oldalán, és készítsd el életed első karrierprofilját, amihez tényleg nem kell több éves tapasztalat elég, ha a megmutatod te ki vagy és mit szeretsz csinál szabadidődben!

Már regisztrált tag vagy? Nézd át a beállításaidat, és hozd ki belőle a maximumot! Ha pedig tanácsra van szükséged, kövess minket Facebook-on, ahol hasznos eseményekről, lehetőségekről adunk hírt, melyeken keresztül hozzád hasonló, tudatos emberekkel találkozhatsz!

Nézd meg videónkat, hogyan találhatsz állást protekció nélkül!

Tetszett a cikk? Oszd meg!