Lassan vége a gyermekéveknek és itt az ideje munkába állni? Épp az első állásinterjúd előtt állsz és kíváncsi vagy, mire számíthatsz egy gyakornoki programban? Vagy ha nemrég kezdtél a munkahelyeden és jól jönne egy kis motiváció, hogy jövő héten is bemenj, akkor ezek a filmek pont Neked valók! A Zyntern.com Állásportál csapata összeszedte a legviccesebb, legkedvesebb és leginspirálóbb filmeket, hogy felkészülten indulhass el karrierutadon.

Az iskolapadból kikerülve sokaknak nagy váltás a munka világa. Hiába voltál a tanárok kedvence, ez nem jelenti azt, hogy a főnököd is imádni fog. Az élet sokszor igazságtalan, a munkád gyakran követel majd időt és odaadást, éppen ezért érdemes felkészülten belevágnod a kalandba. A következő filmek közül vannak, amik a pályakezdés jó oldalát és vannak, amik a nehézségeit mutatják be, de annyi biztos, hogy nagyon tanulságosak!

 

1.      Az ördög Pradát visel (The Devil Wears Prada, 2006)

 

Pályakezdőnek lenni nem egyszerű, pláne, ha olyasvalaki a főnököd, mint Miranda Priestly (Meryl Streep) az Ördög Prádát viselből. Andy (Anne Hathaway) a fiatal, okos, talpraesett lány, élete nagy lehetőségeként éli meg, hogy egy olyan nagy emberrel dolgozhat együtt, mint Miranda a híres divatmagazin főszerkesztője. Ám hamar kiderül, hogy az álommunka sok megaláztatással és túlórával jár, sőt drága főnöke, még a nevét se hajlandó megjegyezni. A film megtanít minket arra, hogy a sok cukormázas vígjátékkal ellentétben az élet sokszor igazságtalan. Ahhoz, hogy felismerjék az értékeidet néha félre kell tenned az egódat és még keményebben dolgoznod, mint bárki más. Az idő előrehaladtával Andy megismeri saját értékeit és korlátait, valamint rájön, hogy mi az az ár, amit a sikerért fizetni hajlandó. A történet másik tanulsága pedig, hogy pályakezdőként is tudnod kell tisztelettudóan nemet mondani, ha valami már meghaladja a kapacitásod.
 
2.      Gyakornokok (The Internship, 2013)
 

 

Ha egy kicsit jobb hangulatú gyakornoki élményre vágysz, vagy eljátszottál már a gondolattal, hogy milyen lehet egy állásinterjú a Google-nél, akkor ezt a könnyed vígjátékot neked találták ki! Billy (Vince Vaughn) és Nick (Owen Wilson) két középkorú értékesítő, akik elvesztették a munkájukat a digitalizáció és online kereskedelem térnyerésével. Új karrierút után kutatva jelentkeznek a Google gyakornoki programjába. Ugyan ki ne akarna a világ egyik legmenőbb és alkalmazott-barátabb cégénél dolgozni? A kiválasztási folyamat részeként csapatokba szerveződve oldanak meg változatos feladatokat, melyek különböző skilljeik és kreativitásuk felmérésére szolgál. A film egyrészt bepillantást enged az újgenerációs vállalatok működésébe és mindennapjaiba, másrészt megmutatja, hogy merni kell nagyot álmodni. Még ha nem is reális, hogy valaki az utcáról bekerül a Google-höz az első állásinterjú előtt mindenképp érdemes megnézni a filmet kedvcsinálásképpen.

 

3.      A kezdő (The Intern, 2015)

Ha egy kedves, jó humorú gyakornoki filmre vágysz, akkor A kezdő-nek mindenképp érdemes adni egy esélyt. Meglehetősen ritka, hogy a különböző generációk konfliktusai helyett, egy film az együttműködésükre koncentráljon. A történet rendkívül szerethető főhőse Ben Whittaker (Robert De Niro) egy özvegy nyugdíjas, aki unja munka nélküli életét. Hogy új kihívások elé állítsa magát, jelentkezik egy időseknek szóló gyakornoki programba egy fiatalos startuphoz. Digitális előképzettség és affinitás híján, sok éves tapasztalatára és kapcsolatépítési képességeire hagyatkozva hódítja meg új munkatársai és főnöke, Jules (Anne Hathaway) szívét. A film nemcsak a gyakornokság nehézségeit mutatja be élethűen, hanem sokszor őszinte nevetést is kicsal a nézőközönségből. A sztori bebizonyítja, hogy az idősebb generáció bölcsessége és tapasztalata, ötvözve a fiatalok kreativitásával és lendületével a tökéletes csapat titka.

 

4.      A boldogság nyomában (The Pursuit of Happyness, 2006)

Ez egy komolyabb hangvételű film a kitartásról és a kiérdemelt sikerről. Chris Gardner igaz története alapján készült, aki sok megpróbáltatás árán, végül új életet kezdett egy boldogabb jövő reményében. Chris (Will Smith) rossz bizniszbe fektetett, felesége elhagyta és fizetésképtelenség miatt az utcára került 4 éves kisfiával. A biztosabb megélhetés érdekében jelentkezik egy bróker cég gyakornoki programjába. Bár az élet folyamatosan nehéz helyzetekbe kényszeríti, Chris soha nem veszíti el a reményt, hogy kemény munkával képes jobbra fordítani családja sorsát. Egy nagyon elgondolkodtató, őszinte és szívmelengető történet, egy apáról, aki nem fél nagy fába vágni a fejszéjét! A film hatására, lehet, hogy a túlóra miatt való panaszkodás helyett, inkább hálát adunk az égnek, hogy van lehetőségünk dolgozni és szakmailag fejlődni. Egy csodás történet, ami megtanítja a mai fiataloknak perspektívába helyezni saját életüket és lehetőségeiket. Munkába állás előtt kötelező klasszikus!

 

 

5.      Ébredj velünk (Morning Glory, 2010)

Minden pályakezdő arra vágyik, hogy olyan munkát végezhessen, amit szenvedélyesen szeret. Az Ébredj velünk főszereplője az okos, fiatal és kitartó Becky (Rachel McAdams), aki azt a szinte lehetetlen feladatot kapja, hogy producerként tornássza fel egy reggeli tv-műsor nézettségét. Becky rengeteg energiával, kitartással és a munkája iránti őszinte odaadással fordítja át a nézettségi számokat, miközben igazi közösséget alakít ki maga körül. A film bemutatja, milyen az élet egy pörgős tv-műsor színfalai mögött, mennyi türelmet igényel a műsor „sztárjaival” való együttműködés és hogy milyen váratlan nehézségekkel találja magát szembe egy producer nap mint nap. A díva műsorvezetőtől a humoros időjárás jelentőig a film tele van szerethető és a való életből ismerős karakterekkel. Ha épp beszólt a főnököd vagy a fehér pólódra öntötted a kávéd és egy kis emlékeztetőre vágysz, miért is érdemes bejárni dolgozni, akkor ez a Te filmed! Könnyed motiváló történet, arról, miért éri meg követni az álmaidat, akkor is, ha útközben komoly buktatókba ütközöl.

 

6.      A szerelem asszisztensei (Set It Up, 2018)

Ha úgy érzed nem fizetnek meg eléggé a munkádért, a főnököd egy szadista és mindig te zárod az irodát, akkor mélyen átérzed Harper (Zoey Deutch) és Charlie (Glen Powell) helyzetét. A két asszisztens szituációja nagyban emlékeztet Andyére, Az Ördög Pradát visel-ből. A főnökeik maximalista munkamániások, akik magánélet híján, életük legnagyobb részét az irodában töltik, ezzel ellehetetlenítve beosztottjaik szabadidejét. Harper és Charlie tehát megegyeznek, hogy összeboronálják főnökeiket, ezzel enyhítve saját terheiken. A filmben megjelenő karakterekkel sokszor találkozunk pályafutásunk során, legyen szó akár a keménykezű női főnökről, akár az előléptetésért güriző beosztottról. Ha könnyed, helyzetkomikumokkal teli vígjátékra vágysz, akkor dobd be a popcornt a mikróba és irány a Netflix!

 

7.      Filmcápák hálójában (Swimming with Sharks, 1994)

A borzasztó főnökök nem csak az utóbbi években keserítik beosztottjaik életét. Ha vevő vagy az old school filmekre, akkor a 1994-es Filmcápák hálójában nem fog csalódást okozni! A film főhőse, Guy (Frank Whaley) egy lelkes, naív fiatal stúdió asszisztens, akinek életét főnöke igyekszik minél jobban megkeseríteni. Az impulzív, manipulatív és kegyetlen producer, Buddy Ackerman (Kevin Spacey) mindenkin gondolkodás nélkül átgázol, saját asszisztensén is. Guy eleinte mindent megtesz, hogy megfeleljen az irreális elvárásoknak, ám egy idő után betelik a pohár. A film minden frusztrált és alulértékelt dolgozó bosszúvágyának megtestesítője. Bár a legtöbb ember eljátszik a gondolattal, hogy hogyan állna bosszút, a konkrét lépések helyett, inkább a filmen keresztüli feszültséglevezetést javaslom. A történet izgalmas és fordulatos, a színészi játék pedig kiemelkedő. Tökéletes levezetője lehet egy hosszú és fárasztó irodai napnak!

 

 

8.      Social Network- A közösségi háló (The Social Network, 2010)

 

Abban az esetben, ha a pokoli főnökök és túlhajszolt gyakornokok inkább saját vállalkozásod alapítására ösztönöznek, akkor érdemes megnézned korunk egyik legnépszerűbb közösségi oldalának történetét. Egy fiatal egyetemista trollkodásaként induló Facebook, hamar a világ egyik legsikeresebb vállalkozásává nőtte ki magát. Ha kíváncsi vagy milyen a sikerhez vezető út, milyen nehézségekkel kell egy startupnak megküzdenie és hogyan kell azokon felülemelkedni, akkor ez sztori Neked szól! Mark Zuckerberg története inspiráló és tanulságos, ráadásul nem fél rámutatni a hibáira sem. A film nem csak tanulságos, de izgalmas is, sok frappáns párbeszéddel és emberi életúttal. 

 

Ideje lenne dolgozni, de még nem találtad meg álommunkahelyedet? A Zyntern.com Állásportálon rengeteg szuper lehetőség közül válogathatsz! Regisztrálj be oldalunkra és találd meg a számodra tökéletes állást! 

Tetszett a cikk? Oszd meg!