Gondolom nem okozok nagy meglepetést, ha kijelentem: a legtöbben sportszerűen űzik a halogatást. Mind tudjuk, hogy ennek az a vége, hogy minden az utolsó pillanatra marad, és csak kapkodás lesz a vége. Ebben a témában ad néhány tanácsot Tarnai Szilvi a CVonline.hu-n megjelent bejegyzésében. Hogyan tudod leghatékonyabban orvosolni a halogatás problémáját? Most kiderül!

Halogató szövegek és ébresztő óra

Kezdeti nehézségeken túllendülni

Általában a hosszabb időtartamot igénylő teendőket szeretjük a leginkább későbbre halasztani, mivel ha már elkezdjük, akkor fejezzük is be. Tehát az elinduláson kell egyszerűen túlesni és onnan már beindul a szekér. Ha ilyen szituációban találod magad, akkor próbálj meg kicsi feladatokban gondolkodni. Például, ha egy esszét kell írnod, akkor írd meg első körben csak a bevezetést. Ha kész, akkor meg már úgyis elkezdted, mehet a tárgyalás, a befejezés meg már a legkevesebb. Kész is lett az esszé. Látod?! Csupán hozzáállás kérdése az egész. Vedd előre a hosszabb, nehezebb feladatokat és haladj részfeladatonként!

halogató lány az ágyban

MAJD = MOST

Akármilyen témáról legyen szó, – takarítás, mosogatás, tanulás – amit valamilyen okból kifolyólag nem szeret csinálni az ember, és csak annyit mond rá: majd később, akkor azt abban a pillanatban el kell kezdeni csinálni! Mennyivel jobb utána azzal foglalkozni, ami jól esik, nem gondolva arra, mennyi mindent kellene még elvégezni. A halogatás legjobb ellenszere a cselekvés.

A bűvös 6 pont

Ne becsüld le a „TO DO” listák erejét! Jelenleg ez a lista 6 részből áll, és minden nap újat kell belőle csinálni, mindig az adott napra vonatkozóan. Nyilván van minden nap 6 feladat az embernek, így ha ezeket felírod kvázi „hitelesíted” vele, hogy ezt muszáj teljesíteni. Egyébként pszichológiailag is egyfajta elégedettség érzést kelt, ha kihúzod a listádról a kész teendőidet, úgyhogy már ezért is érdemes ezt a trükköt alkalmazni.

checklist

Priorizálj

Ha kicsivel hatékonyabbá szeretnéd tenni a „TO DO” listádat, akkor íme a következő tipp: priorizálj! Állítsd sorrendbe a feladataidat nehézségük szerint. Személyiségtől függ, de általában jobban szokott működni, ha a számodra legnehezebbel kezded és haladsz az egyre könnyebbik teendőd felé. Ezzel a módszerrel kicsit több motivációd lesz megcsinálni a következőt, hiszen azt valószínűleg úgyis több kedvvel csinálod meg, mint az előzőt.

+1 Jutalmazás

Az egyik leghatékonyabb módja a teendők elvégzésének a jutalmazás. Minden megtanult fejezet utan egy kocka csoki vagy egy 10 perces youtube videó. Sokkal szívesebben takarít az ember, ha utána kap egy dopamin-löketet! A jutalmakat magadra szabhatod, te tudod téged mi motivál a legjobban. A lényeg, hogy ne csalj és valóban csak a feladatok letudása után ünnepelj!

rendezetten dolgozó lány

Amennyiben ezek közül akármelyik tippet becsületesen alkalmazod, észre fogod venni, hogy nem csak önfeledten tudod a szabadidődet eltölteni azzal, ami igazán pihentető és/vagy szórakoztató, hanem az erre szánt idő egyre több lesz. Mivel az elvégzendő feladatokat úgymond hamar le szereti tudni az ember, így aztán jobban is siet megcsinálni őket. Akár Netflix maratonokkal töltöd szívesen az időd, akár a barátokkal társasozva, akár meme-fogyasztással, mindenre van pár tippünk!

Ha nem csak a halogatással, de a fogadalmak megtartásával is nehézségeid vannak, adunk 6 tippet, hogyan tarts meg őket!

Ha pedig épp munkát keresel, regisztrálj a Zyntern.com Állásportál oldalán és találd meg álmaid gyakornoki vagy pályakezdő állását!

Tetszett a cikk? Oszd meg!