Az egyetemista élet sok nehézséggel és buktatóval jár, melyek túléléséhez mindenkinek szüksége van egy kis humorra, vagy konkrétan memekre. Ha csalt már unalmas előadás közepette mosolyt az arcodra egy-egy S.Oszkár egyetemista poszt, vagy nevettél már sírva memejükön hajnali kettőkor vizsgaidőszakban a végkimerülés szélén, akkor a következő sikersztori neked szól!

A koronavírus miatt a hallgatók izgalmas kerekasztal beszélgetések és meghívott sztárelőadók nélkül maradtak a tavaszi szemeszterben. Erre figyelt fel a Zyntern csapata és megoldásként meghirdette Zyntern Sztorik sorozatát, melynek keretében valódi karriertörténeteket ismerhettek meg. Első meghívottjaink az S.Oszkár, egyetemista memegyár mögött álló srácok. 

A hivatalos facebook live április 7-én, este hétkor startolt nagyjából 120 nézővel. A beszélgetés moderátoraként a kérdésekért Megyeri Mirtill, a Zyntern.com Állásportál egyik alapítója felelt. A jó hangulat pedig garantálva volt Göbölös Kristóf és Heller Z. Péter által, akik, mint az S.Oszkár alapítói megosztották velünk történetüket és jövőbeni terveiket.

Megyeri Mirtill és az S.Oszkár alapítói, Göbölös Kristóf és Heller Z. Péter a facebook liveban

a facebook live-ért kattints a képre

Miért pont S.Oszkár?

Rögtön az elején fény derült a névválasztás rejtélyére. Egyrészt megismertük Oszkárt, Peti kutyáját, aki a srácok névadással való szenvedését látva, jobb híján kölcsönadta sajátját a virtuális karakternek. Az S pedig utólag egy szójáték részeként került a képbe, ugyanis, ha jobban megnézzük az S.Oszkár-ban megtalálható az S.O.S. betűkombináció, ami utal az oldal fő célkitűzésére, hogy segítséget és sírásra alkalmas vállat nyújtson az egyetemistáknak.

A kezdetek

View this post on Instagram

Luca munkája

A post shared by S.Oszkár, egyetemista (@s.oszkar_egyetemista) on

Az oldal létrejöttének történetével is megismerkedtünk. Tudtátok például, hogy az alapítók már gimis koruk óta barátok? Padtársakként indultak, majd az egyetem első évében váltak meme-gyárossá. Bár nem meglepő módon, egyikük sem erre a pályára készült. Peti először kukás, majd ügyvéd, aztán katona akart lenni, végül politológia szakra jelentkezett. Kristóf ezzel szemben halász szeretett volna lenni, majd szülei útmutatásával tengerbiológusra váltott, a kémia elijesztette, így jött képbe a szállodatulajdonos, végül pedig nagy csavarral egészségügyi ügyvitelszervezés szakon kötött ki.

Nade akkor, hogy jöttek a memek a képbe? Petinek, állítása szerint, komolyan meggyűlt a baja a statisztikával, és hogy könnyítsen a lelkén, facebookra posztolgatta humoros kirohanásait. Néhány felháborodott ismerősi levéllel később, barátaival (eleinte még hárman voltak) úgy határoztak, létrehoznak ennek egy külön platformot, ahol szabadon szidalmazhatják az igazságtalan felsőoktatási rendszert. Először még társadalomkritikus ufópolitikust akartak csinálni, de mivel legtöbb poénjuk az egyetemisták életéhez és problémáihoz kötődött, végül inkább ezen a vonalon indultak tovább.

Mi is az az S.Oszkár egyetemista?

Kitárgyaltuk, milyen szerepet tölt be az S.Oszkár a magyar közösségi médiában. Egyrészt fontos nekik az igényes tartalom, az aktuális trendek követése. „Pár éve egy memek témakörben készült doktori disszertációban, azt írták, “mi hozzuk be az országba a trendeket. Hamarabb jelent meg nálunk egy template, mint a 9gag-en.” – mesélte Peti büszkén, majd hozzátette, ez mára már picit átalakult. Idővel ezt a szerepet átvették tőlük az újgenerációs úgynevezett „shitposzter” oldalak, de ettől függetlenül még mindig véleményvezérnek számítanak 117ezres követőtáborukkal. Ezen felül pedig fontos része identitásuknak a segítségnyújtás. Gyakran állnak ki egyetemistákat érintő ügyek és megmozdulások mellet.

Ami S.Oszkár mögött van

Megosztották velünk azt is, milyen a közös munka. Nekik nem okoz gondot keverni a barátságot üzlettel. A két dolgot különválasztják, sörözések közben nincs biznisztalk. Peti a páros kreatívabb tagja, ő a csapat social media szakértője, Kristóf pedig a dolgok üzleti menedzseléséért felel. A sikerük titka abban rejlik, hogy szeretik, amit csinálnak, sosem erőltetik magukra a tartalomgyártást. Memek akkor készülnek, amikor van ihlet, ellenkező esetben nekiülnek az elszámolásnak. Ez a rugalmasság biztosítja a tartalmak színvonalát.

Hobbi-oldalból sikeres vállalkozás

Hogyan vált az S.Oszkár egy szabadidős tevékenységből sikeres vállalkozássá? Az első lépést egyértelműen egy szabadúszó designer srác adta, aki lelkesen követte az oldalt, és mivel bántotta a szemét az amatőr arculat, ingyen készített nekik logót, vízjelet és borítóképet. A következő ugródeszka kb. 6 éve 10-20ezer követőnél jött el, ugyanis ekkor adták az első interjút. Ezután jöttek az üzleti megkeresések, a hirdetési felkérések. Az idő előrehaladtával az oldal folyamatosan nőtt, ezáltal a felelősség is, ami a szerkesztőire hárult. Évekig iskola és munka mellett menedzselték az oldalt, majd tavaly Peti befejezte a mestert, Kristóf pedig kiszállt az akkori cégéből, és azóta teljes gőzzel a közös vállalkozásra koncentrálnak.

A Memeline kezdőoldala

Az S.Oszkáros fiúk mára már kinőtték magukat és nem csak egy oldal futtatásán dolgoznak. Egyre többen keresték meg őket, hogy segítsenek social media menedzseléssel kapcsolatban, így tavaly április óta a tanácsadás is portfóliójuk részét képezi. Az ügynökségük neve 1Line Marketing, ezen belüli pedig külön brandként működik a Memeline, ami kifejezetten memefluencer tevékenységekre fókuszál.

A 1Line keretein belül különböző cégeknek gyártanak személyreszabott tartalmakat, például pörgős szoknya reklámokat egy gyerekruhákat forgalmazó családi vállalkozásnak. A Memeline-on keresztül pedig meglévő memeoldalaknak segítenek hirdetőket szerezni és kampányokat lebonyolítani. Továbbá képzéseik segítségével partnereik bepillanthatnak a social trendek és trükkök káprázatos világába.

A siker titka


Látva ezt a szerteágazó tevékenységkört, logikusan merül fel a kérdés, hogy honnan van ennyi ihlet és kreatív tartalom? Hogy nem fogynak ki az ötletekből? A srácok bevallották, hogy a saját tartalmakon túl, azért a közösség által beküldött memek is segítik az S.Oszkár folyamatos aktivitását. „Amíg egyetemre jártunk, addig könnyű volt, mert minden nap megvoltak azok az ingerek, amikből lehetett a posztokhoz meríteni. Azóta pedig, több olyan csoportunk is van, ahova a tagok saját ötleteiket és memejeiket posztolják, azokból tudunk szemezgetni” – vallotta be Peti. S.Oszkár tehát tulajdonképpen nem egy konkrét ember, hanem minden egyetemista egyszerre, egy közösségi életérzés. Nem kell aggódni, nem lopják mások munkáját, minden posztnál megnevezik az alkotókat. Fun fact, hogy a legtöbb mém vizsgaidőszakban hajnali 1 körül érkezik, akár 30-40 üzenet is beröppen egy este alatt. 

Jövőbeni tervek

A fiúk most a Memeline felfuttatására koncenrálnak, ugyanis ilyen jellegű ügynökség itthon még nem volt. Később pedig szeretnének külföldre (például Lengyelország, Szlovákia) terjeszkedni. Záró gondolatnak pedig kifejtették, hogy számításaik szerint a memeknek még jóideig nem fog leáldozni, a meme univerzum ugyanis folyamatosan fejlődik. A poénok változnak, így mindig aktuálisak maradnak és újszerűen hatnak.

Ha te is annyira hiszel a memek varázserejében, mint mi a Zynternél, akkor vess egy pillantást közös S.Oszkár gyakornoki munkák csoportunkra és kombináld a kellemeset a hasznossal. 

Nemcsak a memekre, de az izgalmas olvasnivalókra se lehet ráunni. Ha nem tudsz mit kezdeni magaddal a házi karantén alatt, akkor olvasd el Otthoni kikapcsolódás a 4 fal között cikkünket és kövess minket facebookon, ugyanis hamarosan új live-al érkezünk a megmentésetekre.

Tetszett a cikk? Oszd meg!