Kisállatok az irodában, közös vadvízi evezések, ingyenes sportolási lehetőségek és még sok más benefit létezik, amiket a legvonzóbb hazai munkahelyek biztosítanak dolgozóik számára. A Zyntern gyűjtéséből kiderül, mi kell a fiataloknak egy munkahelyen és mit tehetnek a cégek, hogy kitűnjenek a piacon.

Ha megtervezhetnéd álmaid munkahelyét neked milyen szempontok lennének az elsődlegesek? Csócsóasztal, növények, ingyen kávé, esetleg menő laptopok? Felejtsd el a 4 fal között egy oldschool irodában való robotolást! A jó hírünk, hogy a legújabb trendek már itthon is teret hódítanak! A Covid miatt ugyan többet vagyunk home officeban, de a cégek egyre több izgalmas juttatással igyekeznek feldobni az irodai mindennapokat!

csapatmunka

Generációk és különbségek az irodában

Mi kell a munkakereső fiataloknak és miben különböznek ezek az igények a korábbi generációkétól? A szakértők már rég felismerték, hogy azok lesznek a holnap legsikeresebb vállalatai, akik ma figyelembe veszik, mi kell az Y, a következő vezetők generációjának, ugyanis ha nekik jó, jó lesz a cégüknek is. Ez lassan kiegészül a mostanában mukaerőpiacra lépő Z generáció igényeivel is. A fluktuáció és kapcsolódó költségek egyetlen ellenszere pedig az elégedett és hűséges munkavállaló, aminek kitermelése nem kis feladat. De mik a leghasznosabb eszközök a cégek kezében a munkaerő megtartásáért vívott harcban? 

Míg a korábbi Babyboomer (1945-60) és X generációnak (1960-80) a biztonság, stabilitás, fix jövedelem és lehatárolt feladat és felelősség kör voltak a meghatározó szempontok, addig a Y (1980- 1995) leginkább a változatosságot és önmegvalósítást, amíg a Z (1995-2010) -s fiatalok a folyamatos és rendszeres visszajelzést, valamint a magas fizetést és mentorként funkciónáló vezetőt várják. Mind az Y és Z a korábbi generációktól eltérően bátran váltanak munkahelyet, rugalmasan szeretnek dolgozni és  keresik a munka magánélet egyensúlyát.

Álommunkahelyek a valóságban

Nézzük, mivel várják a fiatal munkavállalókat a legtrendibb hazai cégek:

1.  Kiskedvencek az irodában

kávézós lány laptoppal és kutyával

Hazánkban több mint 3 millió embernek van négylábú kiskedvence, ez a régió egyik legnagyobb ebtartó nemzetévé tesz minket, sőt Budapesten is a háztartások 22%-ban van kutya. Az pedig kicsit sem meglepő, hogy nem szívesen válunk meg egész napra négylábú barátainktól.

Számos kutatás vizsgálta a háziállatok munkateljesítményre és stresszszint csökkentésére gyakorolt pozitív hatását.  Többek között 2012-ben a Virginia Commonwealth University tudósai bebizonyították, hogy az állatok, különösen a kutyák jelenléte csökkenti a munkahelyi stresszt. Tehát azok a dolgozók, akik bevihetik kiskedvencüket az irodába kiegyensúlyozottabban távoznak a nap végén, mint az állatmentes irodai társaik.

Nemcsak a hangulatot, de a munka és a magánélet egyensúlyát is javítják. Azon szerencsés munkavállalók, akik már kipróbálhatták ezt az újfajta gyakorlatot elégedettek az eredménnyel. 83%-uk azt vallja, hogy csökkent a feszültségszintjük, és elkötelezettebbek lettek a vállalat felé. Az egészségre gyakorolt pozitív hatásán túl a kollégák kedélyállapotát és a munkatársak közötti összetartást is javítja. A kisállatok ugyanis jó beszélgetésalapot szolgáltatnak az egyébként kevésbé szoros viszonyban lévő munkatársaknak is. Ráadásul az állatbarát munkahelyek a korábbiak megtartásán túl az új munkatársak megszerzésében is nagy előnyt jelenthet. Mindezek miatt hazánkban is egyre több irodában látják szívesen a házikedvenceket, ha érdekel melyikekben ezen a oldalon megtudhatod!

  2. Növények, babzsákok és ingyen kávé

Fontos ezen kívül a modern munkafeltételek biztosítása. Ez egyrészt jelenti az iroda felszereltségét, arculatát, hangulatát. Van-e légkondi, lift, parkoló, mennyi a természetes fény, találhatóak-e növények az épületben, van-e terasz, esetleg kertkapcsolat. Nem árt az sem, ha van egy babzsákkal vagy akár csocsóasztallal felszerelt sarok az irodában, ahol ki lehet engedni a gőzt két tárgyalás között. És természetesen a kifogyhatatlan ingyen kávé már mindenhol alap! Mivel az emberek hétköznapjaik legnagyobb részét az irodában töltik, fontos annak komfortfokozata. Ha kíváncsi vagy milyenek a legtrendibb hazai irodák, akkor nézz rá a 2019-es Az Év Irodája nyerteseire!

Ezeken felül pedig motiváló lehet egy jó minőségű céges laptop vagy telefon, ami zökkentőmentes működésével csökkenti a munkával járó stresszt, csapkodást és káromkodást. Ki ne vágyna egy olyan számítógépre, ami nem fagy le egy másfél órás gondosan átgépel beszámolóírás után

3. Csapatépítők

Egy összeszokott csapat sokkal hatékonyabban képes munkát végezni, éppen ezért érdemes évente egyszer-kétszer rászánni az időt valamilyen csapatépítő tevékenységre. Az élvezetes csapatépítők szervezésére ma már egész iparág épül, ahol kültéri és beltéri programokra egyarát találunk ötleteket. Ki ne próbálná ki magát az íjászok viadalán például?

teamlab oldala

 A csapatmunka jegyében ki lehet próbálni a vadvízi evezést, vagy a szabadulószobát, sőt, ha bírjuk a strapát akkor a paintball se rossz ötlet. Ha pedig valami lazább közösségépítőbb dologra vágynánk akkor, egy közös bográcsozás is eléri a kívánt hatást. Ha nyitottak rá a kollégák létre lehet hozni foci vagy bármilyen sport csapatokat, akik indulhatnak házon belüli bajnokságokban, vagy csak havonta pár alkalommal összejárhatnak egy jó hangulatú edzésre. Sőt, a korona miatti home-office helyzetre is találhatunk kreatív megoldásokat, mint például a Panikq Instant online csapatépítő játékait. De egy irodai csocsóbajnokság is kellően össze tudja kovácsolni az embereket.

4. Biciklitároló, konditerem bérlet, önkiszolgáló éttermek

konditerem

Mindannyian tudjuk, hogy az egészséges életmód egy nagyon trendi téma. Az fiatalok körében nem csak a vegán étkezés, az avokádókrémes pirítós és a gyümölcsturmixok, de a sportolás is egyre népszerűbb. Hatalmas vonzerővel bírhat egy olyan cég, ami maga is tesz munkavállalói egészségéért. Ebbe beletartozhat egy biciklitároló vagy ingyenes konditerem használat biztosítása, vagy akár egy étteremmel, önkiszolgálóval való együttműködés, így az embereknek nem kell az ebédszünetben sebtében gyorséttermi kajákat beszerezni. Az irodai munka és az egész napos gép előtt ülés elkerülhetetlen következménye a gerinc-váll és hátfájás, ami ellen nagyon jó orvosság lehet a jóga vagy bármilyen gerinctorna. Ha a munkáltató igazán komolyan veszi alkalmazottjai jólétét egy jógaoktató, edző vagy masszőr biztosítása hatalmasat dobhat a munkavállalói hűségen.

Az hasznosat érdemes a kellemessel vagy játékossal ötvözni, például különböző challenegek bevezetésével, ilyen lehet például, ha a kollégák versenyeznek ki hány lépést tesz meg egy héten. Ma már szinte mindenkinek van olyan kütyüje, amiben van lépésszámláló, így minden gond nélkül indulhat a verseny. Persze ezt lehet variálni, ki eszi a legtöbb gyümölcsöt vagy ki sportol a legtöbbet kihívásokra, a lényeg, hogy közösen szórakozva építsünk olyan közösséget, ami odafigyel az ép testben ép lélek elvére.

5. Képzések és szakmai fejlődés

konferencia

A szakmai fejlődés egy rendkívül fontos szempont, mind a munkavállaló, mind a munkáltató számára. Egyrészt a cég érdeke, hogy minél sokoldalúbb, naprakész tudással rendelkező alkalmazott dolgozzon nála, másrészt a fiatalok vágynak a kihívásra, a változatos munkavégzésre, amihez elengedhetetlen a folyamatos szakmai előrelépés. Ezek a képzések lehetnek belsős továbbképzések, workshoppok, konferenciák vagy külsős rendezvények, előadások, szakmai tanácsadások és még sorolhatnánk. A mai világban már mindenre van oktató Youtube videó vagy továbbképzés, így a lehetőség adottak egy folyamatosan fejlődő és megújuló vállalathoz.

6. Értékteremtés

A fiatal generációnak egyre fontosabb szempont, hogy a cég irányelvei egybeessenek a saját értékrendjével. Egyre több vállalat ismeri fel a társadalmi értékteremtés hosszútávú pozitív hatásait, emiatt folyamatosan növekszik a környezetvédelmet, jogi egyenlőséget, és más társadalmi ügyeket felkaroló cégek száma. Érdemes figyelemmel kísérni a fiatalok számára fontos témákat és lépéseket tenni annak érdekében, hogy az alkalmazottak azonosulni tudjanak a céggel és annak működésével. Legyen szó olyan apróságokról, mint az irodában található szelektív kukák, vagy nagyobb lélegzetvételű projektekről, mint a megújuló energiaforrásokra való áttérés, a befektetés mindenképpen megéri hosszútávon. A fiataloktól nem áll messze az önkénteskedés sem, ha olyan ügyért tehetnek, ami hozzájuk közel áll. Közösen szervezett adománygyűjtésekkel vagy menhelylátogatásokkal is fel lehet dobni néha a monoton hétköznapokat.

7. Családbarát munkahely

óvoda részlet

Lassan, de biztosan a legfiatalabb munkavállalói generáció is szülő lesz, úgyhogy a családbarát intézkedések mindig relevánsak lesznek.  A munka és magánélet egyensúlyát az új generációk még fontosabbnak tartják, mint a korábbiak, emiatt a munkahelyeknek az ehhez szükséges feltételek megteremtése kiemelten fontos. Ide tartozik a rugalmas munkarend, a részmunkaidős állások, a home-office engedélyezése, a munkaidő bölcsődei és óvodai nyitvatartáshoz való igazítása, az irodákban működtetett gyermekmegörző vagy az egész családnak szóló céges események. Fontos továbbá, hogy a vállalat nyitott legyen a gyermekvállalás előtt álló, illetve kisgyermekes jelöltek foglalkoztatására és megtartására, valamint kidolgozott program keretében támogassa a kismamák visszailleszkedését a vállalati folyamatokba. Az ilyesfajta irányelvek ma már szinte alapnak számítanak, de ez nem véletlen, mivel a hiányuk a cég elhagyására kényszerítheti a fiatal szülőket.

Ha érdekel a téma, jó helyen jársz, ugyanis a  Zyntern felületén több, mint 700 cég irodájába be tudsz nézni. Valamint ha Te is szívesen dolgoznál ilyen menő feltételek között, regisztrálj a Zyntern.com Állásportál oldalára és találd meg álmaid munkahelyét!

Tetszett a cikk? Oszd meg!