Németh Mónika Digital Media Specialist-ként erősíti a Zynternship Award díjas Samsung csapatát. Most arról mesél nekünk, miként zajlik egy-egy marketinges munkafolyamat náluk, hogyan kapcsolódik a koreai kultúra a Samsungos mindennapokhoz és mire számíthat egy pályakezdő a cégnél. Olvass tovább!

Hogyan telik egy napod marketinges munkatársként? 

Az e-mailek megnyitásával kezdem a napom, átfutom az aktuális projektek és kampányok legfontosabb teendőit. Ezután általában a weboldalunkon dolgozom, mindezt egy-egy meeting szakíthatja meg.

Munka közben sokszor előfordul, hogy átgurulunk egymáshoz a kollégákkal, és együtt gondolkodunk különböző feladatokon. Az ebéd mindig közös program, ez általában a nap fénypontja, mindig nagyon jó a hangulat. A délután sokszor az ügynökségekkel való közös munkáról és a különböző projektekről szól egészen addig, míg össze nem gyűlünk a konyhában a kötelező kávé- vagy teaszünetre, ami estig energiát ad.

Összességében nagyon pörgős a munkám, hiszen a teljes termékportfóliót lefedi. Rengeteg különböző feladatban veszek részt, sok és változatos kampányokon dolgozhatok.

Ha már termékportfólió: a Samsung az okostelefonoktól a háztartási gépekig mindennel foglalkozik. Hogyan közelíti meg a marketingcsapat az egységes márkaarculat kialakítását egy ilyen széles palettán? 

A vállalat minden egyes termékével arra törekszik, hogy megkönnyítse az emberek életét. A széles termékportfóliónk egyes darabjait a One Samsung szellemiség nemcsak összeköti, hanem valóban elhozhatja a felhasználóknak az összekapcsolt világ nyugalmát is. A „Samsung-galaxisban” minden okoseszköz zökkenőmentesen csatlakozik a többihez, a szolgáltatások is erre épülnek, hogy prémium élményt nyújthassanak. 

Milyen tipikus feladatokat és felelősségi köröket láthat el például egy marketing gyakornok a Samsungnál? 

Így indult az én utam is, rendkívül izgalmas volt belevetnem magam a Samsung rejtelmeibe, hiszen egy marketing gyakornoknak nagyon sokrétű a feladatköre. A marketingosztályon belül sok különböző csapatnak segít, így azt is könnyen fel tudja térképezni, a szakma mely része érdekli őt igazán. Ebbe beletartozik például a termékoldalak szövegezése, a promóciós szabályzatok írása, a nyereményjátékok szervezésében való részvétel, a termékportfólió naprakészen tartása és még sok minden más. A gyakornokok hamar a körforgás részesévé válnak. Ha megtalálják, hogy mely terület áll hozzájuk a legközelebb, karrierjük következő lépcsőfokára léphetnek. 

Tekintettel a távmunka terjedésére mennyire rugalmas a Samsung az otthoni munkavégzés lehetőségének biztosítása terén? 

A pandémia után a Samsung sok más vállalathoz hasonlóan szintén nem tért vissza a kizárólagos irodai munkavégzéshez, megmaradt, bár csökkent a home office-napok száma. Jelenleg két nap home office-ból és három irodai napból áll össze a munkahét nálunk.

Vannak-e olyan csapatépítő tevékenységek, események vagy hagyományok, amelyek hozzájárulnak a pozitív irodai kultúrához? 

A mindennapi pörgésben a legnagyobb támasz, hogy a kollégákkal vállt vállnak vetve dolgozunk és együtt teljesítjük akár a húzósabb időszakokat, majd együtt örülünk a nyugalmasabb hetekben a korábbi sikereknek. Ehhez mindenképpen hozzájárul, hogy minden évben rendeznek egy csapatépítő programot a különböző divízióknak, majd az év végi eseményen az egész cég együtt ünnepel. Rendszeresen, minden második héten közösen reggelizünk az irodában, illetve az egyik kedvencem a teraszbuli a ginkóstolóval. Évente többször megyünk együtt önkénteskedni. Emellett rendszeresen szerveznek nálunk különféle tréningeket, és olyan hét is van, amikor a kollégák osztják meg valamilyen különleges tudásukat az érdeklődőkkel.

Munkáltatóként azon gondolkodsz, hogyan tudnád vonzóbbá tenni fiatalok számára a cégedet?

Le tudnád írni, milyen típusú mentorálásra vagy útmutatásra számíthatnak a pályakezdők a cégnél? 

A csapaton belül mindenki rendkívül segítőkész és nyitott arra, hogy bevonja a kezdőket olyan feladatokba, amelyek érdekelhetik őket. A vállalatnál külön hangsúlyt fektetnek az egyéni fejlődésre. Figyelnek arra is, hogy olyan feladatokat végezz, amikkel boldogulsz, ha pedig segítségre van szükséged, bárki örömmel áll a rendelkezésedre. Emellett az is fontos, hogy jól érezd magad a csapatban, és ezért tesznek is a kollégák.

Hogyan jellemeznéd a Samsung kultúrát egy mondatban? 

Igazából Dél-Korea témáját tudnám behozni a kérdés kapcsán: ez napjaink egyik legfejlettebb állama, ennek az eredménynek az elérésében pedig nagy szerepet játszott a Samsung. A vállalat mintegy 85 éve követi a nyitottság filozófiáját, újításra törekvő víziójában pedig a múlt eredményeit és a jelen kulturális trendjeit egyesíti. 

Mi a kedvenc részed az irodában? 

Természetesen a konyha! A házibulikból is tudjuk már, hogy ott zajlanak a legfontosabb dolgok… Viccen kívül is az a kedvenc helyiségem a cégnél, mert mindig ott gyűlünk össze szocializálódni.

Milyen tanácsot adnál azoknak a jelentkezőknek, akik szeretnének kitűnni a Samsungnál gyakornoki és pályakezdő pozíciókat betöltő jelentkezéskor és interjúk során? 

Mutasd meg a technológia iránti érdeklődésed, emeld ki a releváns készségeidet és tapasztalataidat, és hangsúlyozd, milyen jól tudsz csapatban dolgozni! Az is hasznos, ha jól ismered a Samsung-értékeket és ezekkel tudsz is azonosulni. Ezeken felül pedig készülj fel kötetlenebb beszélgetésre is, hiszen végső soron minden a személyiségen és a kémián múlik!

Tetszett, amit olvastál? Nézz körül a Zyntern Blog többi tartalma között is!

Tetszett a cikk? Oszd meg!