A diákmunka, gyakornoki munka és szakmai gyakorlat három olyan lehetőség, amely lehetővé teszi a hallgatók számára, hogy a tanulás mellett ismereteket és tapasztalatokat szerezzenek a munka világában. Azonban ezek a fogalmak sokszor összekeverednek, pedig jelentős különbségek vannak közöttük. Ebben a cikkben megvizsgáljuk ezeket a különbségeket, hogy segítsünk eligazodni a diákmunka, gyakornoki munka és a szakmai gyakorlat világában.

Diákmunka

A diákmunka általában egy rövidebb időszakra szóló munkavégzést jelent, amit jellemzően középiskolai tanulmányok mellett végeznek a diákok. Magyarországon diákmunkát, már 15 éves kortól hivatalos iskolai tanszünetben szülői beleegyezéssel lehet vállalni. Iskolaidőben 16 éves kortól szülői beleegyezéssel meghatározott óraszámban (napi maximum 8 óra, heti 40 óra) dolgozhat a diák. 

Ezek a munkák gyakran a kereskedelmi szektorban találhatók, például eladóként, pincérként vagy recepciós munkakörben. A diákmunka célja általában a diák pénzügyi támogatása vagy a mindennapi kiadások fedezése. A foglalkoztatás határozatlan idejű, és célja, hogy a diák több területen kipróbálhassa magát, hogy rájöjjön, hogy a későbbiekben milyen területen szeretné folytatni tanulmányait, vagy melyek azok a munkakörök iparágak, amelyekben biztosan nem tudja elképzelni a jövőjét. 

Tippek és előnyök neked:

  • Rugalmas munkaidő: Lehetőséged van olyan munkahelyeket választani, ahol a munkaidőt magad osztod be, így könnyen összeegyeztethető a munkavégzés tanulmányaiddal.
  • Gyakorlati tapasztalat: A diákmunka során valós munkahelyi tapasztalatokat szerezhetsz, ami későbbi karriered során nagy előnyt jelenthet. Illetve megtanulsz gazdálkodni az időddel, priorizálni a feladataidat, és alkalmazkodni a vezetőidhez és kollégáidhoz.
  • Karrier lehetőségek: Ha a diákmunkád kapcsolódik ahhoz a területhez, amelyen szeretnél dolgozni a jövőben, akkor könnyebben elhelyezkedhetsz a kívánt pozícióban a végzettséged megszerzése után.
  • Átmenet a főállásba: Egyes helyeken a diák kollégáknak lehetőségük van állandó munkahelyet találni a tanulmányaik befejezése után.
  • Sok opció: A munkaerőhiányos területeken könnyen találhatsz magadnak, főállású vagy hosszútávú lehetőséget.
  • Kihívások/ rendszeresség: Kicsit belekóstolhatsz a munka igazi világába, és számos akadállyal találhatod szemben magad, ami megerősít és a későbbiekben már könnyebben fogod átlépni őket. Hozzászoksz ahhoz, hogy egyfajta rendszeresség van az életedben, kicsit még le is terheled magad, ami szintén jó, hiszen azt addig kell, amíg még fiatal az ember.

Szakmai gyakorlat 

A hallgatók karrierjének alapja, az egyetemi évek egyik meghatározó és kihívásokkal teli időszaka a kötelező szakmai gyakorlat. Ez a tapasztalatszerzési lehetőség nem csupán az oktatás folyamatának elengedhetetlen része, hanem egyúttal az előző években megszerzett elméleti tudást és a valóságot is képezi. Fontos, hogy a felsőoktatásban tanulókkal a munkáltató hallgatói munkaszerződést köt, de csak akkor köteles fizetni, ha a gyakorlat egybefüggő, és legalább 6 hétig tart. Azonban, ha például iskolaszövetkezeten keresztül igazoltatja a diák a szakmai gyakorlatát, akkor a teljes szakmai gyakorlati időtartam alatt jogosult órabérre, ami minimum a mindenkori garantált bérminimum. 

Illetve a diákok számára a szakmai gyakorlat lehetőséget nyújt arra, hogy megismerjék a szakmájukat a gyakorlatban, kipróbálják magukat a valós munkakörnyezetben, és kapcsolatokat építsenek az iparágban.

gyakornok_es_mentor

Tippek és előnyök neked:

  • Találd meg a megfelelő lehetőséget: Kezdd el időben keresni a szakmai gyakorlati helyet. Ne várj az utolsó pillanatig, hogy a legjobb választást el ne szalaszd.
  • Iskolai partnerajánlatok felhasználása: Kérdezd meg az egyetemeden, hogy vannak-e olyan partnercégek vagy szervezetek, akik ajánlanak szakmai gyakorlati lehetőségeket.
  • Rugalmasság a gyakorlat időpontjában: Bár a mintatanterv lehetővé teszi a szakmai gyakorlat elvégzését az utolsó félévben, ne zárd ki a lehetőséget, hogy korábban elkezdhesd. Rugalmasan tervezd meg az időzítést!
  • Nyári gyakorlat: Fontold meg a gyakorlat nyári időszakra való időzítését. Így nem zavarja meg a tanulmányaidat, de érdemes feláldozni némi szabadidőt és nyaralást a siker érdekében.
  • Folyamatos szakmai gyakorlat: Leggyakrabban a szakmai gyakorlatot szünet nélkül kell végigcsinálni. Készülj fel arra, hogy több hónapig a gyakorlatra kell majd koncentrálnod, és ehhez igazítsd tanulmányaidat és elfoglaltságaidat. 

A fő kérdések, amelyeknek utána kell járnod diákként:

  • Milyen helyen kell a gyakorlatot végezned? Mennyire kell szorosan kapcsolódnia a tanulmányaidhoz?
  • Milyen hosszúnak kell lennie a gyakorlatnak?
  • Kinek kell megírnia a szakmai gyakorlat teljesítését igazoló lapot? (a munkaadónak vagy esetleg az iskolaszövetkezetnek)
  • Kell a szakmai gyakorlatról beszámolót, visszajelzést írni az egyetemnek?

Gyakornoki munka

A gyakornoki munka hosszabb távú lehetőséget kínál a hallgatóknak arra, hogy valódi munkatapasztalatot  szerezzenek. Ezek a munkák általában már kapcsolódnak a hallgató tanulmányi területéhez vagy jövőbeli szakmájához. A gyakornoki munkát a cégek általában olyan diákoknak kínálják, akik még nem mozognak magabiztosan a munkaerőpiacon, de már elegendő elméleti tudást szereztek felsőfokú tanulmányaik során ahhoz, hogy megtanulják egy adott szakma minden csínját bínját. A gyakornoki munka adja az első igazi munkaerő-piaci tapasztalatokat, élményeket, és elegendő szakmai-, gyakorlati tudást a valódi munkaerőpiacra való kilépéshez. Többnyire határozatlan idejű a foglalkoztatás, és ha a munkáltató és a hallgató is kölcsönösen elégedett az együttműködéssel, akkor az első főállású munkahely megszerzésének lehetősége is nyitott. 

Tippek és előnyök neked:

  • Valódi tapasztalat: A gyakornoki munka során olyan szakemberek és mentorok mellett fejlődhetsz, akik minden tapasztalatukat megosztják veled, de hagynak önálló döntéseket hozni, és szakmailag fejlődni.
  • Izgalmas utazás a szakmádban: A gyakornoki programok keretében lehetőséged van betekintést nyerni különböző szektorok különböző területeibe. Megismerheted és kipróbálhatod az egyes részfeladatokat, így teljesebb képet alkothatsz arról, hogy mi az, ami igazán illik hozzád.
  • Kinyitja előtted a kapukat: A gyakornoki program egy win-win helyzet. Te értékes tapasztalatokat szerezhetsz, a cég pedig szívesen szerződtet majd téged főállásba, ugyanis tőle kaptad meg a szakmai tudást, ismered a céget, és annak szokásait, kultúráját, a kollégákat és sokkal könnyebben tudnak majd integrálni a szervezetbe mint egy teljesen új munkatársat.
  • Rugalmasság, flexibilitás: Az egyetemi tudás mellett a gyakornoki munkát is be tudod illeszteni az órarendbe rendkívül egyszerűen. A vállalatok is tisztában vannak azzal, hogy felsőoktatásban tanulsz, így rugalmasan kezelik a beosztást és munkaidőt, hogy olyankor dolgozhass, amikor nincs tanulmányi elfoglaltságod. 
  • Tudatos pénzkezelés: Az első fizetések beosztása nem könnyű. De amikor gyakornokként tiéd az első havi béred, el kell indulnod a nagybetűs ÉLET útvesztőin. Ugyanis a munkáért járó fizetséget megfelelően be is kell tudni osztani. A hétköznapi életben talán ez az egyik legnagyobb kihívás: de mint gyakornok, most van alkalmad időben megtanulni ezt. Továbbá sok helyen a céges laptop, telefon és sok más plusz juttatás is jár a gyakornokoknak, amellett, hogy megkapják fizetésüket.

Mindent összevetve tehát a munkavállalás a diákévek alatt, minden korban, minden típusú tanulmány mellett rendkívül értékes tapasztalatokat és előnyöket kínál. Nemcsak pénzügyi szempontból segít a megélhetésben, hanem a tanulmányok mellett való munkavégzés a személyes és szakmai fejlődéshez is elengedhetetlen. Munka közben kialakíthatóak a hatékony időbeosztás és a prioritások kezelésének hasznos készségei, valamint értékes kapcsolatok is építhetők a munkatársakkal és az iparágban dolgozó szakemberekkel. Egy gyakornoki program és a szakmai gyakorlat pedig lehetőséget teremt arra is, hogy a tanult elméleti ismereteket gyakorlatban is alkalmazni lehessen, ami egy diák későbbi karrier útjának alapját is adhatják.

Ha már idáig eljutottál, mindenképp regisztrálj a Zynternre, és keresgélj több száz munkalehetőség közül!

Tetszett a cikk? Oszd meg!