Globális felmelegedés, klímaváltozás, környezetvédelem… kifejezések, melyeket napjainkban gyakorta hallhatunk. Április 22-én, a Föld napján pedig különösen aktuálisak. E jeles nap apropóján egy rövid útmutatót hoztunk nektek arra vonatkozólag, hogyan tehetjük „zöldebbé” a mindennapjainkat. Fenntarthatóságra fel!

A Föld napjának hagyománya 1970-ben indult, egy Denis Hayes nevű amerikai egyetemista kezdeményezésére, az 1990-es években pedig bolygószerte elterjedtté vált. Magyarország volt az egyik első ország, amely csatlakozott a Föld napja mozgalomhoz. Ez a nap azóta is arról szól, hogy felhívjuk a figyelmet a környezetszennyezés veszélyeire és megpróbáljunk tenni a Föld védelmének érdekében. A mozgalom egyik jelmondata így szól: Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?, ezért ma néhány hasznos tippet hoztunk nektek arra vonatkozólag, hogyan viselkedhettek „zöldebben” a hétköznapokban is.

Tájékozódj!

A környezetvédelem napjainkban sokakat foglalkoztat, és sok információ lelhető fel róla az interneten is – nehéz azonban eldönteni, melyek a hiteles források, és mivel is teszünk jót. Éppen ezért az első és legfontosabb lépés a tájékozódás. David Attenborough 2020-as dokumentumfilmje, az „Egy élet a bolygónkon” például kitűnően összefoglalja a klímaváltozás problémáját, míg a „Seaspiracy” című dokumentumfilm a fenntartható halászatról rántja le a leplet és a tengeri halászat környezetkárosító hatásait mutatja be (mindkettő megtekinthető a Netflixen). Amennyiben azonban inkább írott forrásokból tájékozódnál, már számtalan remek edukatív könyv is született a témában, Helen Fewster műve, „Az ökológia nagykönyve” például jó kis összefoglaló olvasmány lehet. 

Figyelj az apróságokra is!

Nyilván senki sem tökéletes, és teljesen „zölden” élni nagy áldozatokat és sok energiát igényel, de ne gondold, hogy a kisebb odafigyelést igénylő lépések, szokások nem számítanak. Próbálj meg minden héten egy új, fenntarthatóbb elemet bevezetni a mindennapjaidba, így lépésenként fokozatosan csökkentheted az ökológiai lábnyomodat. Például kezdj el mindig egy kicsire összehajtható vászonzsákot hordani magadnál (hogy ne kelljen nejlontáskát venni a boltban), szerezz be mosható vattakorongokat, vagy vásárolj egy kulacsot (hogy búcsút mondhass a PET-palackos ásványvíznek). Olyan dolgok ezek, amelyek külön-külön kicsinek tűnnek, de együtt rengeteget számítanak.

Hasznosítsd újra!

Nem is gondolnád, mennyi olyan dolog vesz körül minket, ami elsőre szemétnek tűnhet, pedig közel sem az – Pinteresten például rengeteg ötletet találhatsz arra vonatkozólag, hogyan lehet konzervből, müzlis dobozból, vagy éppen üres borosüvegből tárolót, vagy menő dekorációkat készíteni. A megunt ruháid se a szemétben végezzék – amennyiben jó állapotúak, ajándékozd, vagy adományozd el őket (itt megtalálod a ruhagyűjtő konténerek listáját), ha viszont kopottak, vágd fel őket kis négyzetekre, és hasznosítsd őket takarításkor törlőrongyként. Az is egy remek „zöld” lépés, ha néhány dolgot nem első kézből, hanem használtan vásárolsz meg. Ha például bútort vennél, nézz körül először Jófogáson, vagy Marketplace-en: lehet, hogy valaki éppen olyan íróasztalt hirdet, amilyet elképzeltél. Ha pedig új ruhákra van szükséged, irány a turi! Szuper egyedi darabokat találhatsz, ráadásul sokszor mindössze fillérekért – jól hangzik, ugye? 

Étkezz „zöldebben”!

Tudtad, hogy már heti egy húsmentes nappal is sokat teszel a Föld védelmének érdekében? Ráadásul ezeken a napokon kreatív receptekkel kísérletezhetsz (elvégre a vegák sem csak salátát esznek) – a Street Kitchen oldalán például szuper húsmentes receptötleteket találhatsz. A kertben (de még az erkélyeden is) pedig minikertet hozhatsz létre – ez sokkal fenntarthatóbb, mintha csomagolva vennéd a megtermelt fűszereket, zöldségeket.

Úgy érzed, már annyira kiművelted magad a környezetvédelem témájában, hogy legszívesebben beleírnád az önéletrajzod „Egyéb készségek és kompetenciák” részébe? Frissítsd a CV-d, és csekkold a számos gyakornoki – és pályakezdő álláslehetőséget a Zyntern.com – on. Nálunk biztosan megtalálod a Neked való pozit!

Tetszett a cikk? Oszd meg!