Vajon mi a siker titka? Téged is érdekel hogyan lehet meggazdagodni? Vajon ők is ugyanúgy kezdték, mint te? Volt egy jó ötletük vagy csak jókor voltak jó helyen? Nézzük meg a világ 5 leggazdagabb emberét!

1.Jeff Bezos 

Jeff Bezos a világ leggazdagabb embere és az első, akinek sikerült 100 milliárd feletti vagyonra szert tennie.

Jeff Bezos

Bezos 1964 -ben született Új-Mexikóban. A  Princetoni Egyetemen villamosmérnöki és számítástechnikai diplomát szerzett majd megfordult néhány helyen a Wall Street-en. 1994-ben megnyitotta az Amazon.com nevű online könyvesboltot, amely az első olyan webhely egyike, amely lehetővé teszi, hogy a globális hálózaton keresztül vásároljanak fogyasztási cikkeket.  Ma már szinte bármi elérhető az Amazonon, Föld legnagyobb választékát kínálja.

Jeff másik szenvedélye az űrutazás. 2000-ben megalapította a Blue Origin nevezetű űrhajózási vállalatot, amely újrahasználható rakétákat fejleszt. Tudtad, hogy Bezos egyik nagy álma, hogy utasokat szállítson az űrbe?

Érdekességek:

  • Kamaszkorában a Mc’Donalds-ban is dolgozott 
  • 2013-ig egy régi Honda Accordot vezetett

2.Elon Musk 

Elon Musk napjaink egyik legjelentősebb feltalálója és üzletembere, nevéhez rengeteg cég fűződik, köztük a Tesla, a SpaceX és a PayPal. Elképesztő innovációkat kezdeményezett az elektromos autók, a kereskedelmi űrhajózás és a napelemes rendszerek területén. 

Kiskora óta foglalkozott programozással, fiatal korában rengeteg sikeres startupba kezdett. Nem véletlen, hogy pályafutása alatt több meghökkentőnek tűnő vállalkozást is sikerre vitt. 

A Pennsylvaniai Egyetemen közgazdaságtudományi alap diplomát szerzett, majd maradt egy második alapdiploma megszerzésére fizikából. Ezután a Stanford Egyetemre ment, hogy energiafizikából doktoráljon. Két nap után azonban otthagyta a Stanfordot és 1995-ben elindította első cégét, a Zip2 Corporationt. 

1999-ben eladták a Zip2 Corporation és létrehozták a PayPal-t, melyet később az Ebay felvásárolt.

Musk 2002 -ben alapította harmadik cégét, a SpaceX -et azzal a szándékkal, hogy űrhajókat építsen kereskedelmi űrutazásra.

2004 -ben a Tesla fő finanszírozója lett, ami miatt visszamenőleg társalapítóvá nyilvánították. A Tesla jelenleg a világ legsikeresebb elektromos autógyártója. 

Érdekességek:

  • Musk a közlekedést a Földön és az űrben is forradalmasítani szeretné. 
  • Megtanította magát programozni és 12 éves korában eladta az első szoftverét, a Blastar nevű játékot.

3.Bill Gates

Bill Gates által alapított  Microsoft Corporation a világ egyik legnagyobb szoftvervállalata,.A világon található számítógépek közül a legtöbb a cége által létrehozott Windows operációs rendszert használja.

Bill Gates

Bill 1975 -ben a Harvard Egyetemre járt matematika szakra, mellette gyermekkori barátjával, Paul Allennel közösen dolgozott, hogy új szoftvert dolgozzanak ki az eredeti mikroszámítógépekhez. A projekt sikere után Gates kiesett a Harvardról és Allennel együtt megalapította a Microsoftot. Bár akkoriban még egyikük sem sejtette, hogy amit közösen építenek, egy nap a világ legértékesebb cégévé növi ki magát.

Gates eladta és eladományozta a Microsoft részesedésének nagy részét – a részvények kevesebb, mint 1%-át birtokolja, viszont továbbra is a Microsoft igazgatótanács tagja.

Érdekességek:

  • Gates birtokában van a Leicesteri Kódex, amit Leonardo da Vinci írt. A kódexet 1994-ben vette meg egy aukción, 30,8 millió dollárért.
  • Egyszer letartóztatták Új-Mexikóban. Jogosítvány nélkül vezetett és áthajtott egy piros lámpán.

4.Mark Zuckerberg

Amerikai számítógépes programozó, a Facebook társalapítója és vezérigazgatója. 23 évesen ő lett a világ legfiatalabb self-made billiomosa

Mark Zuckerberg

Mark történetéről 2010-ben egy film is készült The Social Network címmel, bár Zuckerberg nyilatkozata alapján a forgatókönyv nem tükrözi teljesen valósághűen a megtörtént eseményeket.

Zuckerberg már gimnáziumi évei alatt megismerkedett a programozás alapjaival, játékokat írt és programokat fejlesztett. 2004-ben, 19 éves korában, a Harvard egyetemen barátaival létrehozta a Facebook alapjait. Mark később otthagyta az egyetemet, hogy teljes mértékben a Facebookra tudjon koncentrálni.

Érdekességek:

  • Hatalmas cimborák Vin Diesel-el
  • Felvásárolta az összes házat a szomszédságában.

5.Jack Ma

Internetes nagyvállalkozó, sokszoros dollármilliárdos.Kína leggazdagabb üzletembere a világ egyik leghihetetlenebb karrierjét tudhatja magának, ami valaha történt.

A gimnázium elvégzése után beadta a jelentkezését egy egyetemre,ahová harmadik próbálkozásra vették fel. 1988-ban végezte el a képzést, és megpróbált minél hamarabb munkát találni. Rengeteg állásra jelentkezett, de mindenhol elutasították, még a KFC is. Végül sikerült angoltanári munkát találnia a helyi egyetemen.

Miután megelégelte a kevés fizetést, úgy döntött, hogy saját vállalkozásba kezd, és egy fordítócéget alapított. Ennek köszönhetően jutott ki 1995-ben az Egyesült Államokba, ahol először kipróbálta az internetet. Ez motiválta arra, hogy létrehozzon Kínának egy saját internetes céget. Egyik nap áthívta 17 közeli barátját a lakására, ahol sikerült meggyőznie őket, hogy fektessenek be pénzt az Alibabába.

Az e-kereskedelem olyan ütemben szárnyalt a piacon, hogy a Yahoo alapítója egymilliárd dollárral szállt be a gyorsan gyarapodó Alibabába!

Érdekességek:

  • 10-szer jelentkezett a Harvard-ra, minden alkalommal elutasították

Érdekelnek a sikersztorik? Akkor inspirálódj kedvenc női sorozatkaratereink karrierútjaiból!

Tedd meg te is az első lépést a sikeres karriered felé! Regsiztrálj oldalunkra és találd meg álmaid első munkahelyét!

Tetszett a cikk? Oszd meg!