Sajnos egy olyan világban élünk, ahol a kiégés generációkon átívelő probléma, már a legfiatalabb munkavállalókat is érinti. A Zyntern közelmúltban megrendezett “Let’s Work Out the Burnout – Kiégés elleni tippek a Z generációsoknak” című webinárja ez ellen igyekezett tenni. Megoldások az egészségesebb munka-magánélet egyensúlyért, önértékelési problémákra és tippek az káoszos időbeosztásra – erről volt szó az előadáson.

A pszichológus válaszol…

A webinár előadója Tompos-Nagy Eszter, aki az érem mindkét oldalát látja: pszichológusként pontosan tisztában van a Z-generáció ún. “fájdalom pontjaival” és nehézségeivel, fejvadászként pedig a céges szempontot is átlátja, és tudja, hogyan lehet a munka világában érvényesülni. 

Honnan tudom, hogy kiégtem? 

Eszter három tényezőt említett meg, amiből észrevehetjük, ha a kiégés szélén táncolunk: 

1. Érzelmi kimerültség:

Az érzelmi kimerültség, a kiégés egyik leggyakoribb tényezője. Már reggel, ébredés után fáradtak vagyunk, csak létezni van erőnk.

2. Deperszonalizáció:

A deperszonalizáció arra a távolságtartásra és személytelen érzésekre utal, amelyek az egyénekben a munkájukkal, kollégáikkal vagy a magánéletükkel szemben kialakulhatnak. Nincs energiánk a szeretteinkre vagy akár saját magunkra sem.

3. Személyes teljesítmény csökkenése

Ebben az állapotban céljaink háttérbe szorulnak, korábbi fókuszaink felborulnak és nem tudjuk tartani azt az iramot amit korábban könnyűszerrel tettünk meg.

nő, kevés energiával, kiégés, illusztráció.

Mitől stresszel a Z generáció? 

Eszter gyors közvéleménykutatásként megkérdezte a nézőket: melyek azok a területek, amik nyomják a vállukat, és ami stresszt okoz az életükben. A feszes határidők, a munkahelyi stressz, a háztartási, otthoni teendők és a munkakeresésből adódó bizonytalanság voltak a vezető okok. Ebből is látszik, hogy a stresszfaktorok abszolút ott vannak a Z generáció mindennapjaiban, és a kiégés őket sem kíméli.

Határok felállítása – Betekintés Brené Browntól:

Eszter Brené Brown amerikai professzortól és írótól merítve inspirációt, a határok kijelölésének fontosságát hangsúlyozta. 

A legkedvesebb, legsegítőkészebb embereknek vannak a legszigorúbb határaik” – emelte ki Brené egy lejátszott videóban.

Fontos észben tartani, hogy a saját magunk szeretetéhez hozzátartozik a határaink meghúzása is, ez pedig a kiégés elkerüléséhez vezet. 

Az intervenciós technikák nyomában:

A webináriumon Eszter egy személyre szabható intervenciós technikát mutatott be, amelynek középpontjában az önismeret fejlesztése áll.

Az önismeret összetevői:

1. Kegyesség:

Légy kedves saját magadhoz.“ Az előadó az önmagunk iránti együttérzés fogalmát említette: “Ha nem vagy jóban és nem vagy kedves önmagaddal, sosem tudod meghúzni a saját határaid, ez kéz a kézben jár.

2. Közös emberség:

Ismerd fel a közös emberi tapasztalatot. “Mindannyian emberek vagyunk” – emelte ki. Mind hibázunk, vannak nehézségeink, de ezeket el kell ismerni, vagy a mentális egészségünk bánja.

3. Jelentudatosság

Nem kell kombinálni, és hagyni hogy az elménk a negatív lehetőségek irányába húzzon. Éld meg a pillanatokat!

Eszter arra bátorította a hallgatókat, hogy gondolják át az önmagukról alkotott képüket, vizualizálják az öndefinícióikat, elemezzék a pozitív és negatív aspektusokat, majd vizsgálják meg, milyen lenne az élet e meghatározások nélkül. Ezzel egy teljesebb képet kapnak önmagukról, amely segít abban, milyen feladatokat hogyan tudnak bevállalni és megvalósítani.

Végezetül: A személyes célok újradefiniálása egy kiemelt lépés lehet a kiégés elleni harcban.  Ha tudod, mi a következő lépésed, és afelé dolgozol, nehezebben kap be a gépszíj. Integráld a munkádba a fontos értékeid, és dolgozz azok szerint.

Nem tudtál ott lenni a webináron, de az írottak alapján felkeltette az érdeklődésed?

Tetszett a cikk? Oszd meg!