Állásinterjúzni senkinek sem könnyű! Íme a legfontosabb tanulságok kedvenc filmes karaktereink sikeres és elhibázott jelentkezéseiből!

Mindenki életében eljön a pillanat, a legtöbbünknek nem is egyszer, amikor állásinterjúra adjuk a fejünket. Hiába rendelkezünk tökéletes önéletrajzzal és érezzük magunkat tökéletesnek az álomállásra, erről a felvételi bizottságot is meg kell győznünk! Hollywood világában az állásinterjúk többsége a valóságtól elrugaszkodott módon vagy humorosan vagy túlidealizáltan történik, azért tanulni így is lehet belőlük. Összegyűjtöttük az elmúlt évek legjobb filmes jeleneteit, melyek segíthetnek abban, hogyan viselkedjünk és hogyan ne egy interjús helyzetben.

Mit ne csináljunk!

Legyen szó akár AC-ről, akár 1/1es interjúról ezeket a tanácsokat mindenkép érdmes megfogadni!

The Devil Wears Prada (Az ördög Prádát visel)

Ebben a jelenetben a naiv és elveszett Andy egy asszisztensi pozícióra pályázik. Hamar kiderül, hogy bár egy híres és elismert divatmagazin főszerkesztője mellé szegődne, semmi érzéke a divat világhoz. Sőt, nem is érdekli a terület kifejezetten, nem olvassa a szóban forgó újságot és még soha nem is hallott a nagy tekintélyű jövendőbeli főnökéről, Mirandáról. Ez a rövid és lényegre törő szóváltás tökéletes példája annak, mi történik, amikor felkészületlenül érkezünk egy interjúra. Bár Andy megmenti a szituációt azzal, hogy magabiztosan lép fel és ismerteti az erősségeit, azért arra nincs garancia, hogy a való életben is ilyen szerencsésen alakultak volna a dolgok.

Tanulság: Mindig legyünk felkészültek!

Mielőtt jelentkezel, tanulmányozd át a céget, az ágazatot, a pozícióhoz szükséges alapismereteket és készségeket. Amikor egy állásra pályázol nemcsak azt a kérdést kell megválaszolnod miért lennél alkalmas az adott munkára, hanem azt is miért az adott céghez jelentkeztél. Nem, az, hogy itt volt szabad állás, nem jó válasz. Persze nem kell előadni, hogy te vagy a cég legnagyobb rajongója, de azért nem árt, ha találsz pár kapcsolódási pontot, amit kiemelhetsz a beszélgetés során.

The Wedding Singer (Nászok ásza)

A szóban forgó jelenetben Robbie, aki elhatározta, hogy felhagy esküvői énekes karrierjével, jelentkezett egy banki pozícióra. Mindezt annak ellenére, hogy semennyi releváns szakmai tapasztalattal nem rendelkezett pénzügyi szférából. Amikor az interjúztató rákérdez a tapasztaltságára Robbie irigylésre méltó őszinteséggel válaszolja: „Semennyi tapasztalatom sincs, de szeretnék sok pénzt keresni.”

Tanulság: Tanuljuk meg eladni magunkat!

Fontos elsajátítanunk a találékonyság képességét. Még ha nem is rendelkezünk a szó szoros értelmében releváns szakmai tapasztalattal, az nem jelenti azt, hogy korábbi tevékenységeink ne tehetnének minket alkalmassá az adott munkára. Lehet, hogy egy korábbi munkánk rugalmasságra, vagy türelemre tanított. Esetleg volt olyan élményünk, ami bizonyítja, hogy jól dolgozunk csapatban. Lehet könnyen építünk új kapcsolatokat, vagy jól bírjuk a monoton feladatokat. Az adott pozícióhoz szükséges skilleket gyűjtsük össze előre és keressünk hozzájuk példákat saját életünkből. Vigyázat, hazudni nem érdemes!

The Internship (Gyakornokok)

Előfordulhat, hogy olyan kérdést tesznek fel nekünk egy állásinterjún, amire nem számítunk. Furcsa kérdéseket használnak például a lemenőbb nemzetközi cégek, mint a Google vagy a Facebook a jelöltjeik válogatására. Többek között így szűrik a problémamegoldó képességet és a kiszámíthatatlan helyzetekre való reagálást. Erre a jelenségre reflektál a Gyakornokok című film jelenete, ahol két középkorú salesman jelentkezik a Google gyakornoki programjára. Az infóból analfabéta páros fel sem méri a helyzet komolyságát, ennek köszönhetően nem túl professzionálisan válaszolnak a nekik feltett kérdésre.

Tanulság: Készülj a felkészülhetetlenre!

Ne érjen minket meglepetésként egy furcsa kérdés se! Akár arra kíváncsiak, milyen állat lennél vagy hogyan tesztelnél egy liftet, legyen egy frappáns válaszod. Az üres fecsegés és poénkodás sajnos csak a hollywoodi filmekben végződik egy állással, ellenben, egy átgondolt őszinte válasz sokat lendíthet az esélyeiden. Nézz utána a leggyakoribb kérdéseknek, vagy egyeztess HR-es szakemberekkel, hogy felkészültebben állhass az interjúztató bizottság elé. Nyilván előre bemagolni nem tudod a válaszokat, de némi gyakorlás nem árt!

Office Space (Irodai patkányok)

Ebben a klasszikusban több kultikus jelenet is található az egyik ilyen, amikor „a két Bob” felméri az irodai dolgozók hatékonyságát és megállapítja kiket érdemes leépíteni. Peter is abba a helyzetbe kényszerül, hogy a saját állásáért pályázzon. A kollégáival ellentétben neki igazából nem sok kedve van azt megtartani. Így meghökkentő őszinteséggel vall munkamoráljának és teljesítményének hiányosságairól.

Tanulság: Legyünk őszinték, de ne önteltek!

Nyilván valóan senki sem vállalná saját motiválatlanságát ilyen szinten a bizottság előtt. Az is hasonlóan nyilvánvaló, hogy senkit nem léptetnének elő azért, mert átlagosan 15 perc késéssel érkezik reggelente. Ugyanakkor fontos, hogy tisztában legyünk saját erősségeinkkel és gyengeségeinkkel. Az őszinteség nagy előny az interjúnál, senki nem szeretne csalódni az új kollégában az első héten. A lényeg, hogy bár mindenki igyekszik a legjobb verzióját nyújtani ilyen helyzetekben, azért adjuk önmagunkat!  Valamint reális elvárásokat támasszunk magunk és a munkáltató felé is!

Mrs. Doubtfire (Mrs. Doubtfire- Apa csak egy van)

Nem valódi állásinterjú, de mégis igencsak tanulságos jelenet, amikor Robin Williams karaktere munkakeresésbe kezd és a szociális segítő megkérdezi vannak-e speciális képességei. Erre nagy lelkesen válaszolja, hogy igen, remek hangutánzó. Ezt pedig hosszasan demonstrálja is.

Tanulság: Koncentrálj a releváns erősségeidre!

Persze nagyon becsülendő, ha valaki tehetséges hangutánzó ez leginkább színészi pozíció esetén jelenete előnyt. Fontos, hogy elsősorban azokra az erősségeinkre hívjuk fel az interjúztató figyelmét, amik kapcsolódnak a munkakörhöz. Persze, ha rákérdeznek a hobbinkra, el lehet dicsekedni a festői vénánkkal vagy tánc iránti szenvedélyünkkel. Ezek is rengeteg pozitívumot elárulnak rólunk, de első körben maradjunk szakmai területen belül.

The company men (Vállalati csalódások)

Az egyik legfontosabb, hogy ne veszítsük el a fejünket az interjú során. Érhetnek minket csalódások, például nem olyan a munkakör, mint amire számítottunk. Esetleg alacsonyabb a fizetés, mint reméltük. Ezekkel kapcsolatos negatív érzéseinket azonban nem szabad kimutatni. A film szóban forgó jelenétben Bobby Walker egy marketing alelnöki posztra jelentkezett, ám az interjú közben derült ki, hogy egy alacsonyabb pozíció miatt hívták be. Erre kissé hevesen reagált, hangsúlyozva, hogy ő is egy megfelelő képzettségű jelölt lenne a pozícióra. A jelenet végén pedig kiviharzott a szobából.

Tanulság: Ne jöjjünk ki a sodrunkból

Mondanunk se kell, hogy a jelenet rendezés és kiabálás nem visz előbbre. Még ha csalódottak is vagyunk, akkor is érdemes megőrizni a higgadtságunkat. Ha professzionálisan viselkedünk, később még akár vissza is hívhatnak egy számunka kedvezőbb ajánlattal. Érdemes jó benyomást hagynunk minden HR-es szakemberben, hátha híre megy a viselkedésünknek.

Kikről vegyünk példát!

The Pursuit of Happyness (A boldogság nyomában)

Chris Gardner a tökéletes példája annak, hogyan hozzuk ki a helyzetünkből a legtöbbet. Chris egy előzetesben töltött éjszaka után, kialvatlanul, piszkos és feslett ruhában érkezett élete legfontosabb interjújára. Mégis a magyarázkodás és hazudozás helyett a magabiztos fellépést választotta. Minden jelenlévővel kezet fogott és egy őszinte, ám mégis szórakoztató vallomással indította a beszélgetést. Nemcsak kitartásáról és megbízhatóságáról tett tanúbizonyságot, de öniróniáját is megcsillogtatta. Amikor a bizottság elnöke megkérdezte mit szólna ahhoz, ha meghallaná, hogy olyas valakit vettek fel, aki ing nélkül jelent meg az interjún, azt válaszolta: „Biztosan nagyon elegáns nadrágot viselt”.

Tanulság: Ne adjuk fel!

Mindenkinek vannak nehezebb napjai, amik ott csúsznak félre, ahol csak lehet. Fontos, hogy ne hagyjuk, hogy ezek determinálják a végeredményt! Az eltökéltség és a munka iránti szenvedély fontosabb, mint a ruha, ami rajtunk van. Ha meggyőződésünk, hogy alkalmasak vagyunk az állásra és hajlandóak vagyunk komolyan megdolgozni érte, azt a bizottság is értékelni fogja. Nem baj, ha nem volt tökéletes az interjú, az a fontos, hogy szimpatikusak voltunk-e.

The Wolf of Wall Street (A Wall Street farkasa)

Ebben a jelenetben Azoff, éttermi felszolgáló, látván Jordan Belfort sportkocsiját, megkérdezi mennyit keres a férfi. Majd miután meghallja az összeget egyszerűen felmond és Belfort mellé szegődik.

Tanulság: Teremts magadnak lehetőségeket!

Persze nem minden random gazdag ember fog neked rögtön munkát ajánlani, de azért próbálkozni érdemes. Kutatások szerint az emberek 85%-a networking segítségével helyezkedik el, a megszokott álláshirdetéses módszerrel szemben. Sosem tudhatod, hogyan talál meg a tökéletes lehetőség. Éppen ezért beszélgess emberekkel, dumáld magad állásokhoz!

+1

Peep Show

A sorozat a kínosságáról híres angol humorral operál. Ennek megfelelően egyik főszereplőnk Jeremy egy olyan állásinterjúba keveredik, amin a legkevésbé se szeretne jó benyomást kelteni. A jelenet vicces és kellemetlen, ugyanakkor egy tanulságot ebből is le lehet szűrni:

Ha nem szeretnél megkapni egy állást, akkor mondd le az interjút! Ne vesztegesd se a saját, se mások idejét feleslegesen!

Ha kíváncsi vagy melyikek a legjobb gyakornokságról szóló filmek, ajánlókból kiderítheted!

Ha pedig kipróbálnád magad élesben is egy állásinterjún, regisztrálj be oldalunkra és jelentkezz Magyarország topp munkavállalóihoz!

Tetszett a cikk? Oszd meg!