Kíváncsi vagy mennyi pénzt ér a szaktársaid szerint a diplomátok? Melyik szakon végzettek keresnének 300 ezer nettó felett és kik azok, akik 200 ezerrel is beérik? A mérnökök másfélszer annyit keresnének, mint a bölcsészek, a lányok pedig általában jóval kevesebbet kérnek. A Te fizetésed megfelel az igényeidnek?

Az előadásokon ülve gyakran nyugtatod magad azzal, hogy megéri ez a sok szenvedés, mert majd az első fizetésed megvigasztal? A Zyntern.com Állásportál 2020-as kutatásából kiderült, hogy mennyit keresnének a frissdiplomás fiatalok.

Átlagosan

átlagos nettó bérigény eloszlása

Elképzelések

Ha megkérdezünk egy pályakezdőt, hogy mennyit szeretne keresni, az őszinte válasz az, hogy sokat. Nem bánnánk azt sem, ha milliókat találnánk a számlánkon, elvégre köztudottan nincs az az összeg, amit egy egyetemista ne tudna elszórni. A realitás talaján maradva azonban elmondható, hogy a válaszadó fiatalok átlagos fizetési igénye nettó 242 500 Ft. Sőt a megkérdezettek 47%-a szeretne legalább nettó 250 000 Ft-ot hazavinni havonta.  

Na, de vajon mennyire reálisak ezek az igények?

Valóság

A KSH adatai szerint 2020-ban a 25 év alattiak (korosztály szerint kvázi pályakezdők, de nem 100%-ig húzható egyenlőség) átlagos bruttó jövedelme 283 900 Ft, ami nettó 188 000 Ft. Ebből látszik, hogy a fiatalok igényei sok esetben nem esnek egybe a piaci viszonyokkal. Hiába szeretné valaki az egyetemről kikerülve degeszre keresni magát, a valóságban ez nem mindig ilyen egyszerű. Pláne bölcsészként!

Szakterületenként

átlagos nettó bériény szakterületek szerint

A mérnökök számítanak a legtöbb pénzre munkába álláskor, nagy részük (39%) 300 000 Ft alá nem adná, de a legbátrabbak (17%) egyenesen 350 000 ft felett keresnének. Az átlag pedig 287 000 Ft körüli nettó fizetéssel számol. Az IT-sok a második legoptimistábbak, ők 265 000 Ft körülre saccolják a kezdő fizetésüket. Az, hogy ezek reális elképzelések vagy vágyálmok egy másik kérdés.

Ezzel szemben a bölcsészek többsége 206 000 Ft-al számol. Ezek alapján nem csoda, a sok mekis poén ezen szakok körében. De nem sokkal várnak többet a jogászok sem, kiknek 37%-a 200 000 Ft alatti fizetési igényt fogalmazott meg. Lehet ezek után megfordul a fejükben, hogy gyorsan átiratkoznak a mérnökinformatikus képzésre.

Lokáció szerint

A vidékiek átlagosan kevesebb pénzt kérnének, mint fővárosi társaik. Míg a budapestiek átlagosan 251 000 Ft kezdő fizetést várnak, a vidékieknél ugyanez 230 000 Ft körül mozog.

Nemek szerint

nők és férfiak átlagos nettó bérigénye szakterületek szerint

Érdekes, hogy a lányok átlagosan kevesebb pénzzel is beérik, vagy legalább is a kutatás alapján kevesebbet mernének kérni. A csajok átlagosan 223 000 Ft-tal lennének elégedettek, míg a srácok 273 000 Ft körüli fizuban reménykednek. Ez közel 18.5%-os különbség, vagyis mondhatjuk, hogy számottevő. Szakterületek szerint az egyik legnagyobb különbség a mérnököknél figyelhető meg, ott a hölgyek 16,5%-al kevesebb pénzt kérnének a munkájukért, de a közgazdász lányok is 16%-al szerényebbek, mint a fiú szaktársaik. Egymáshoz legközelebb a bölcsész diplomások állnak, ott csupán 3%-os különbség jött ki. De az IT-s lányok se sokkal félősebbek, 6%-al kérnének kevesebb pénzt a fiúknál.

Bár az igényeknél megjelennek jelentős különbségek a nemek között, ez nem jelenti azt, hogy a gyakorlatban a cégek nemi alapon differenciálnák az alkalmazottjaik fizetését.  

diploma áttvétel

Első állásinterjúd előtt tehát érdemes ezeket a számokat szem előtt tartva átgondolnod saját fizetési igényeid. Arra viszont sajnos fel kell készülnöd, hogy ezek az adatok nem a valós fizetéseket tükrözik, szóval érhetnek csalódások. Fizetési kilátásaidat lecsekkolhatod a Felvi.hu-n szakonként vagy a fizetesek.hu-n pozíciónként. Valamint, ha szívesen matekoznál a bruttó-nettó számokkal, a bérkalkulátor segít neked!

Ha pedig nemcsak olvasnál a fizetésekről, hanem meg is keresnéd, akkor regisztrálj oldalunkra és találd meg álmaid állását!

Tetszett a cikk? Oszd meg!