Készültünk egy rövid kézikönyvvel az idén szakdolgozó bajtársaknak, hogy minél zökkenőmentesebben teljen az elkövetkezendő, írással és kutatással töltendő, pár koronavírusos hónap.

Az utóbbi egy évben igen nagy változásokon ment keresztül a magyar oktatási rendszer. Bár az intézkedések, a távoktatás folyamata és eszközei intézményenként eltérnek, a könyvtári szolgáltatások felfüggesztése például minden hallgatót egyformán érint. Korábbi bejegyzésünkben már felsoroltunk néhány tippet, hogy hogyan foglalhatjuk el magunkat ebben a 4 fal közé zárt időszakban. Most azonban a szakdolgozatíróknak szeretnénk segítő kezet nyújtani.

1. Hol keress irodalmat?

könyvet lapozó macska

A szakirodalmi áttekintés ma már minden tudományos dolgozat elengedhetetlen része, legyen az TDK, alap- vagy mesteres szakdolgozat. Bár a könyvtárak zárva tartása nehezítő tényező a könyvek és folyóiratok beszerzésében, a mai digitalizált korban szerencsére számos online adatbázis áll rendelkezésünkre. Ezek segítségével pedig sok esetben megkerülhető a személyes kölcsönzés.

Az egyetemek általában saját rendszerrel rendelkeznek, melyek az odajáró hallgatóknak ingyenes hozzáférést biztosítanak különböző adatbázisokhoz. Éppen ezért 0. lépésként mindenkinek érdemes a saját egyetemi könyvtárának honlapját áttanulmányoznia.

Ezen kívül a koronavírus kapcsán egyre több digitális adatbázis bővíti az ingyenesen elérhető online tartalmak listáját. Például nemzetközi viszonylatban ilyen a Cambridge Egyetem, a JSTOR, és még sokan mások. Sőt, már a magyar Arcanum és a Szaktárs is csatlakozott a kezdeményezéshez. Így tehát egy hónapig ők is ingyenes elérést biztosítanak, hiába is reméltük, hogy kifogásokkal megúszhatjuk a leadást.

Ilyenkor minden korosztály, de különösen a fiatalok hajlamosak összefogni és kreatív módszerekkel segíteni bajba jutott sorstársaikon. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hallgatói önkormányzata facebook oldalán megosztott folyamatosan bővülő, nagyon átfogó listával segíti az egyetemisták tájékozódását az internet végtelen, beláthatatlan információs kavalkádjában. Továbbá, egy kevésbé formális csatorna is létrejött, a Szakirodalom a koronavírus idején facebook-csoport, ahol a hallgatók közvetlenül tudnak segítséget kérni vagy nyújtani ügyes-bajos dolgaikkal kapcsolatban.  

Korábban elvégzett kutatások feltárásához érdemes első sorban a GoogleTudóson keresgélni. Abban az esetben pedig, ha az adott tartalom nem ingyenes, a Sci-hub nagyon hasznosnak bizonyulhat. A keresőbe bemásolt URL vagy DOI alapján ugyanis a teljes cikk díjmentesen elérhetővé válhat. 

2. Hogyan hivatkozz?

fiú üti a fejét az asztalba

A szakirodalmi keresgélésen kívül a másik nagy mumus a hallgatók körében a professzionális hivatkozás. Ennek elsajátítása érdekében érdemes szem előtt tartani a következőket. 

Először is, fontos tudni, hogy az adott szakon, milyen típusú hivatkozásformát várnak el. Legyen akár Harvard vagy APA, lábjegyzet vagy szövegközi hivatkozás, a lényeg, hogy tiszta legyen a keretrendszer, amiben mozogni kell. 

Érdemes továbbá megismerkedni a hivatkozáskezelő eszközökkel, mint a Zotero vagy a Mendeley. Ezek az ingyenesen letölthető programok a szakdolgozó fiatalok legjobb barátai azokban a bizonyos hónapokban. Segítséget nyújtanak a felhasznált irodalmak rendszerezésében, tárolásában és hivatkozásában is. 

Mielőtt leadod a dolgozatot érdemes átfuttatni egy plágiumellenőrző programot rajta, hátha maradt benne egy-két rosszul hivatkozott mondat, amiért visszadobná vagy ne adj’ isten érvénytelenné nyilvánítaná a bizottság. Ilyen oldal például a plag.hu, a Duplichecker és a KOPI. Ha kíváncsi vagy mik a legnépszerűbb plágiumellenerző progik és miért katt a linkre!

3. Hogyan oszd be az idődet?

Laptop, telefon, kávé és jegyzetfüzet egy íróasztalon

Fontos, hogy ne halogassuk a dolgozatírást az utolsó pillanatra, mert az a minőség kárára válik.  Ez az új helyzet, sok nehézség elé állítja a diákokat, nagy rugalmasságot követel, ugyanakkor lehetőségeket is rejt magában.

Az otthon töltött napok, hetek, tökéletes alkalmat biztosítanak arra, hogy egy jól kidolgozott, átgondolt, és igényesen megfogalmazott írást adjunk ki a kezünkből a szemeszter végén. Érdemes 1-2 hétre előre kidolgozni egy ütemtervet, melyben leírjuk, hogy melyik nap milyen feladatokkal akarunk haladni. Az átláthatóság nagyban hozzájárulhat a határidők betartásához, valamint motivációnak sem utolsó. Minden elvégzett részfeladat után megajándékozhatjuk magunkat egy kocka csokival vagy kedvenc sorozatunk soron következő epizódjával. 

Ha pedig már elegünk van a sok definícióból és lassan minden második szavunk a mindazonáltal, tartsunk egy kis szünetet és tereljük el a figyelmünket valami mással. Például látogassunk el a Zyntern honlapjára és frissítsük a profilunkat, keresgéljünk az állásajánlatok között vagy olvasgassuk a heti szinten frissülő blogbejegyzéseket. 

A lényeg, hogy hozzuk ki magunkból és a karanténból is a legtöbbet és #vigyázzunkegymásra!

Tetszett a cikk? Oszd meg!