Mandarin dobálás, rizstorta, serpenyő csapkodás- újévi szokások szerte a világon. A Zyntern csapata összegyűjtötte hogyan köszöntik az újévet a különböző kultúrákban. Neked melyik hagyomány a legmeglepőbb? 

Igaz 2020 egy rendhagyó év volt mindenki számára de azért minden ország megtartotta a hagyományait. Nem is csoda hisz a hagyományok egy állandóságot adnak mindenkinek. Azt azért tudjuk Kis Hazánknak mik a jellegzetes szilveszteri szokásai: a lencse fogyasztástól kezdve a mosás tilalmáig. De vajon mik is ezek az újévi hagyományok szerte a világon?

Újévi ünneplés csillagszóróval

Időrendi sorrend

Az új évet először a világon a Szaoma Kiribati szigeteken ünneplik. Nagy bálokkal és házibulikkal várják az új évet. A sziget belső vidékein azonban nincs petárdázás és tűzijáték, hanem úgynevezett faga’ofét, kétméteres ágyút készítenek bambuszból, azt megtöltik kerozinnal, majd meggyújtják. A szomszédok azon vetélkednek, ki tud hangosabbat durrantani. 

Szaoma után Ausztrália lép átt másodikként az újévbe hangos edény és serpenyő csapkodással tartják az utcabálokat.

Keleti kultúrák

Japán újévi harangizás

Japánban már egy héttel újév előtt  rizstortát sütnek, amit az  új esztendő első napján  esznek meg. Milyen menő már sütivel kezdeni az új évet? A rizstortán kívűl 108 harangütéssel kezdődnek  ünnepségek. A harang ütések a 6 bűn 18 árnyalát hivatottak távol tartani . Fő bűnnek számít a mohóság, a butaság, a harag, a könnyelműség, a határozatlanság és az irigység. 

Kínában, Vietnamban és Koreában az újévet csak az első telihold napján  kezdődik.  Bambuszágakkal űzik el a rossz szellemeket a háztól, majd piros és arany díszeket helyeznek el az otthonukban, a szerencsét és a boldogságot hozzon. Éjfél utáni  tűzijátéknak nem csak szemkáprázató jelensége van de ezzel zavarják el a gonosz Nien sárkányt, egyes helyeken pedig a fiatal lányok mandarinokat dobálnak a tengerbe, hogy jó férjet találjanak.

Indiai tehén népi díszítésben

Észak-Indiában újév napján  a nők sárga, míg a férfiak rózsaszín, piros, lila és fehér virágokat viselnek. A tamilok a téli napfordulón tartott szertartásukon  elzarándokolnak a szent helyeikre, ahol , a tehenek szarvát színesre festik, majd virág és gyümölcskoszorúkat aggatnak rájuk. A feldíszített szent állatokkal körmeneten vonulnak végig szerte a területen.

Szerencse, szerelem és gazdagság pártiak

A dánok szilánkokkal kívánnak szeretteiknek boldogságot, szerencsét és minden jót az új évre 

Romániában a gyerekek járják végig a szomszédos házakat  csokorba kötött gyümölcsfaágakkal újév napján. A fagallyak ugyanis boldogságot, gazdagságot, egészséget hoznak azoknak, akiket megcsapkodnak a gyerekek az ágakkal.

Szilveszteri csók a sötétben

Bulgáriában az éjfélt követő 2-3 percre leoltják a villanyt, szabad teret adva az újévi szerelmes csókoknak. Ezt követően a háziasszony felvágja a meglepetéseket tartogató tortát. Az, aki pénzérmét talál a tortaszeletében, egész évben bőségre és gazdagságra számíthat. 

A szlovákok az ünnepi asztalterítő alá pénzt tesznek, hogy gazdagok legyenek.

Bár idén másképp teltek a szilveszteri szokások azért reméljük az újévi pezsgőt megittátok és rendhagyó módon izgatottan vártátok az új évet .

Ha nem ettél lencsét újévkor és nem tettél pénz az abrossz alá, akkor se csüggedj! Gyere és keress állást magadnak a zyntern.com Pályakezdő Állásportálon hogy megalapozd 2021-es gazdagságod!

Tetszett a cikk? Oszd meg!