A Zyntern.com társalapítója, Balogi Attila mesélt nekünk szakmai tapasztalatáról és a Zyntern.com elődjéről.

Hetente jelentkező Zyntern Arcok rovatunkban olyan lányokat és fiúkat ismerhettek meg, akik már a főiskolai és egyetemi évek alatt minél több szakmai tapasztalatot akartak gyűjteni. A megfelelő gyakorlati helyet megtalálni nem egyszerű. Ismerjétek meg most az egyik társalapítónk történetét, akit pontosan ezt piaci rést akarta kitölteni. És sikerült is neki.

Balogi Attila a Zyntern.com társalapítója és Product managere. A Zyntern létrehozásával Ati célja, hogy támogassa a Z és Y generációs fiatalok karrierjének elindulását, hogy könnyedén rátaláljanak életük első gyakornoki és pályakezdő állásaira, valamint hogy a cégek egyszerűen és gyorsan megtalálják a fiatal utánpótlást. Product managerként a feladata, hogy felfedezze a cégek és HR-esek, valamint a felsőoktatásbeli diákok és pályakezdők igényeit, a visszajelzéseik alapján pedig olyan terméket fejlesszen együttműködve designerekkel és a szoftwarefejlesztő csapattal, amit a felhasználók hasznosnak találnak és szeretnek is.

A hét Zyntern Arca: Attila

Hol végezted el az egyetemi tanulmányaidat és miért választottad a marketing szakot?

A Corvinus Egyetem marketing szakára jártam, marketingkommunikáció szakirányra, ahol 2011-ben végeztem.

Azért választottam ezt a szakot, mert mindig foglalkoztattak a reklámok és a márkák kreatív területe. Magamat is egy kreatív embernek tartom. Emellett a Közgázra ezért is jelentkeztem, mert felkeltették az érdeklődésemet a vállalkozások. Egy gimis papírgyűjtésen jött az ötlet, mikor megtaláltam az akkori leggazdagabb német emberek listáját és kiderült, közülük hogy mindegyik vállalkozó.

Onnantól én is vállalkozó akartam lenni!

Hogyan indítottad el a saját vállalkozásodat?

Az egyetem alatt nagyon sok ember sikersztoriját hallottam egy vállalkozói klubban és az adta meg az első kezdőlökést, hogy én is megcsináljam az első vállalkozásomat a Gyakornok.comot. Az oldal úgy indult el, hogy az egyik szaktársammal elkezdtünk ötletelni, hogy milyen vállalkozást indítsunk. Egy sör mellett bedobáltunk rengeteg tervet, de rájöttünk, egyszerűbb lenne, ha megnéznénk mire van igény a környezetünkben.

Akkoriban azt láttuk, hogy nem igazán volt olyan felület, ami összegyűjteni a gyakornoki álláslehetőségeket. Gondoltuk: jó, csináljuk meg mi és másnap már neki is láttunk a munkának. Lefejlesztettük a portált és elkezdtük felkeresni a cégeket, akik nyitottak voltak erre a szolgáltatásra. Felpörgött a biznisz. Jöttek a megrendelések, mi pedig örültünk és izgatottan vártuk hogy mi lesz a jövője ennek a projektnek. Közben kiderült, hogy a diákoknak is ez egy nagyon vonzó felület és elkezdték használni. Végül már havonta több tízezer felhasználó volt az oldalon.

A Gyakornok.com mellett milyen szakmai tapasztalatokat sikerült összegyűjtened az elmúlt évek során?

A saját vállalkozásom építése mellett fontosnak tartottam, hogy multis tapasztalatot is szerezzek, ezért már az egyetem alatt ki akartam próbálni több iparágban, több cégnél magamat. Elsőként a Lufthansa-nál dolgoztam fordítóként, majd a PWC-nél szereztem könyvelői tapasztalatot. Ezek a munkák inkább pénzkeresési motivációból adódtak. Mivel marketing szakos voltam, ezért idővel középpontba került, hogy szakmai tapasztalatra tegyek szert. Elkezdtem dolgozni egy cégnél marketingasszisztensként, ahol a kreatív, grafikusi vénámat is meg tudtam kicsit mutatni. Ezután kerültem a Philip Morris egy éves marketing management traineeship programjába. Nagyon élveztem a programot, hatalmas rálátást kaptam a márkaépítésre, hogy hogyan is kell menedzselni egy-egy márkát.

Végül Magyarország akkor legmenőbb startup cégénél helyzetkedtem el, a Prezinél. Eleinte a globális diáknagykövet programot koordináltam, majd a Prezi konferenciáinak szervezője lettem. Pár száz fős eseményekből egy hatalmas, 2500 fős nagy eventé nőtte ki magát a projekt, majd más rendezvényeket is elindítottunk, amire nagyon büszke vagyok.

A munkák mellett párhuzamosan futott a Gyakornok.com, de az alapítótársam külföldre ment így egyedül maradtam ezzel a feladattal. Minden rendben ment, viszont ahhoz, hogy nagyra nőjön nem lehet egyedül csinálni. Ekkor megalapítottuk Barathi Tamással és Megyeri Mirtillel a Zyntern.com-ot!

Ettől kezdve csak a Zyntern építésére koncentráltam, dolgozik közösen a csapat. Megvan mindenkinek a szerepe, egy nagyon jó közösség alakult ki. Mára már a Zyntern.com Magyarország legmeghatározóbb gyakornoki és pályakezdő állásportálja.

Milyen tapasztalatokat gyűjtöttél a különböző típusú vállalalatoknál az eddigi karriered során?

Azáltal, hogy különböző területeken dolgoztam: multinál, startupnál, családi- és saját vállalkozásban észrevettem, hogy mindegyiknek megvan a saját előnye és hátránya. Mindegyikből tudtam tanulni és mindegyik hozzátett valamit a karrieremhez.

Egy startupnál közvetlenül hatással vagy a növekedési folyamatra, és közvetlenül látod azt, hogy amit csinálsz az milyen befolyással van akár több száz felhasználónak az életére. Nagyon izgalmas folyamat látni ezt.

Egy multinál megtanulja azt az ember, hogy milyen csapatban dolgozni, milyen egy szervezetnek a része lenni és látod azt, hogyan működik maga a szervezet. Viszont nem annyira érzed a munkádnak a közvetlen hatását pont azért, mert akár több ezren vagy tízezren dolgoztok ugyanannál a cégnél.

Ezzel szemben egy saját vállalkozásnál a saját ötletedet valósítod meg, ez a saját gyereked. Te jelölöd ki az irányokat, te választod meg a csapattársaidat. Nincsenek főnökeid, hiszen saját magad főnöke vagy és a csapat alakítja ki, hogy hogyan oszlanak meg a szerepkörök, ki mit fog csinálni az adott időszakban.

Mindegyik útnak megvan a maga előnye és hátránya, de mindegyik útból lehet tanulni. Én azt tanácsolnám Nektek, hogy próbáljatok ki minél több dolgot, minél több iparágban minél többféle munkát. Valaki a multinál találja meg a lehetőségeit, valaki egy saját vállalkozásban.

A saját vállalkozás építése nem egyszerű: vannak nehezebb és könnyebb időszakok, eléggé hullámzó. Szerintem a végén mindenképpen megéri, hiszen az tényleg a sajátod.

Ati június 15-én, szombaton előadóként erősíti a Freedom X Budapest 2019 programját. Ha szívesen találkoznál vele és feltennél neki pár kérdést, akkor regisztrálj az eseményre!

Tetszett a cikk? Oszd meg!