A HungaroControl Zrt. és a Zyntern.com állásportál által szervezett nyílt napon több mint 20 szerencsés pályakezdő kapott betekintést a légiforgalmi irányítás és a repüléstájékoztatás rejtelmeibe, valamint a HungaroControl mérnökeinek mindennapjaiba. 

A HungaroControl tevékenysége

Az egész napos programot Sipőcz Zsuzsanna HR osztályvezető nyitotta meg előadásával, melyben bemutatta a cég feladatait és tevékenységeit. 

A HungaroControl Zrt. Magyarország egyik legsikeresebb állami tulajdonú vállalata, amely légiforgalmi szolgáltatásokat nyújt a magyar légtérben, illetve a NATO felkérése alapján a Koszovó feletti magas légtérben is. A társaság tevékenységi körébe tartozik a légiforgalmi szakszemélyzet képzése, emellett légi navigációs kutatás-fejlesztéssel is foglalkozik.

HungaroControl nyíltnap

Győrei Tamás légiforgalmi irányító és képzési csoportvezető mesélt arról, hogy gyermekkora óta légiforgalmi irányító szeretett volna lenni, és elmondta azt is, hogy vannak olyan kollégái, akik korábban teljesen más területen dolgoztak, mégis most ugyanazt a munkát végzik, így nem feltétel, hogy valakit gyerekkora óta ez a hivatás vonzzon.
Tamás ismertette a légiforgalmiirányító-képzés menetét és részleteit. “A képzés 2-2,5 év hosszúságú, az első 7-8 hét elméleti oktatás, légi jog, meterológia, repülőgépismeret. Majd a hallgatók gyakorlati oktatásban vesznek részt, ahol szimulátoron először csak 1 gépet kell irányítaniuk, majd 6-7 gépet, és a félévet úgy zárhatják, hogy akár 23-24 gép biztonságáért felelnek. Miután valaki minden vizsgát sikeresen teljesít, még majdnem egy évig profi mentor segítségével dolgozik, de már élesben, mint légiforgalmi irányító.” A szakemberek váltott műszakban dolgoznak, 1 műszak hossza 12 óra, ami tartalmaz kb. 3-4 óra pihenőidőt is. A nappalos műszak reggel 7 órától este 7 óráig tart, melyet egy 24 órás szabadnap követ. A következő munkanapon este 7 órára érkezik az irányító, reggel 7 óráig dolgozik a fent említett rendszer szerint. Az éjszakás műszakot egy 72 órás pihenő követi. A sok tanulás és munka meghozza gyümölcsét, hiszen a hallgatók a képzés időtartama alatt is kapnak fizetést, a képzés elvégzése utána pedig Magyarország egyik legmagasabb alkalmazotti bére érhető el ezzel a különleges szakmával. Mindemellett pedig Tamás elmondta azt is, hogy sosincs két egyforma napja, minden napban van valami különleges és izgalmas megoldandó kihívás.

Káposznyák Zsolt a körzeti repüléstájékoztató részleg vezetője előadásában a nem ellenőrzött, alacsony légtérben közlekedő gépek pilótáival történő közös munka izgalmaiba és rejtelmeibe avatta be a látogatókat. Mesélt a képzésről, ami nagyon hasonlóan épül fel, mint a légiforgalmi irányítók képzése, azonban a teljes képzés csupán egy évet vesz igénybe.  Az ő munkájukban nagyobb szerepet kap az emberi tényező és a segítségnyújtás, mivel az alacsonyabb légtérben a mentőhelikoptereken, rendőrségi helikoptereken és a katonákon kívül sok  tapasztalatlanabb hobbipilóta is repül, akiknek a repüléstájékoztató szakemberek nyújtanak segítséget nap mint nap.

HungaroControl nyíltnap

Hogyan is néz ki mindez a gyakorlatban…

Az előadások után, a látogatókat a szakterületek munkatársai vezették körbe saját területeiken. A Technológiai Igazgatóság kollégái az üzleti, navigációs, kiberbiztonsági, irányító rendszerek üzemeltetésének rejtelmeibe engedtek betekintést. A világ élvonalába tartozó mirTWR-t, azaz integrált távoli toronyirányítási rendszert, illetve az úgynevezett contingency központot a légiforgalmi irányítók mutatták be. A látogatók bepillantást nyerhettek a légiforgalmi szakszemélyzet által használt irányítóterem backup helyiségébe, ahonnan a szolgáltatás folytonosságát biztosítják egy esetleges nem várt esemény bekövetkezése esetén. Emellett  láthattuk azt is, miként készül Európa egyik legmodernebb és leginnovatívabb távoli torony-irányítási rendszere. 

Ezután az légiforgalmi irányítók és repüléstájékoztatók munkatermébe is bemehettünk, ahonnan látogatásunk pillanatában is éles irányítás zajlott.  Majd következett az ún. TMCS  szolgálati helyiség bemutatása: innen felügyelik és üzemeltetik az irányítók, valamint a repüléstájékoztatók által használt rendszereket.  A vendégek megismerhették az irányítóközpont alatt található „hidegfolyosót” is, ahol különböző technikai berendezéseket tekinthettek meg.

A nap zárásaként, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren található radarok, távoli toronyirányítási, más néven remote tower kamerák, és az irányítótorony bemutatása következett. Az egész nap során elkötelezett, lelkes és kerozingőztől szerelmes HungaroControlos kollégákkal találkozhattunk. Már a velük való beszélgetés is életre szóló élmény volt, amit tovább fokozott az elképesztő látvány.

HungaroControl nyíltnap

Nyitott pozíciók

Ahogy Sipőcz Zsuzsanna HR osztályvezető is elmondta, folyamatosan van munkaerő-felvétel a HungaroControlnál számos területen, így a gazdasági, pénzügyi, kontrolling, HR, IT, üzemeltetési és mérnöki munkakörökben egyaránt, de folyamatosan indulnak légiforgalmi irányító és repüléstájékoztató képzések is. 

Kattints az alábbi gombra, ha nyitott, lendületes személyiség vagy és szívesen tartoznál egy stabil, de folyamatosan fejlődő, különleges és hazánkban egyedülálló iparágban működő vállalathoz!

Tetszett a cikk? Oszd meg!