• Post author:

Mátyás Gábor közel két éve csatlakozott a Magyar Telekomhoz Hálózati mérnök gyakornokként, tehát gyakornoki viszonylatban már bőven szeniornak tekinthető. Egy ambiciózus fiatal, aki pontosan érti, hogy a gyakornoki tapasztalatszerzés miben járul hozzá a sikeres szakmai pályafutásához, és ezt minden előnyével kiélvezi. Olvass tovább a tapasztalatairól!

Mit tanulsz jelenleg és milyen munkakörben dolgozol a Magyar Telekomnál?

2021 őszén kezdtem Hálózati mérnök gyakornok pozícióban, ezzel párhuzamosan a BME-n Villamosmérnök alapszakon tanulok Infokommunikációs szakirányon. Mivel a hálózati terület érdekel, és ezzel szeretnék foglalkozni hosszú távon, ezért a Telekom jól passzolt az elképzelésemhez.

Milyen feladataid vannak, és ezek mennyi kihívást jelentenek számodra szakmailag?

Van több egyszerű feladatom, amik heti rendszerességgel előjönnek, ilyen például a leszerelt eszközök kitakarítása az élő hálózatból, erre főként erőforrás felszabadítás szempontjából van szükség. A másik ilyen az eszközök létesítése, csak ez az előzőnek épp az ellenkezője, itt az élő hálózatba bekonfigurálok egy eszközt, ami internet-, IPTV-, és hangszolgáltatást nyújt az ügyfeleinknek. Én a feladat szoftveres részét végzem, míg a fizikai megvalósítását a technikus kollégák látják el a helyszínen. Ami nagyobb kihívást szokott jelenteni, az a migráció, ilyenkor általában egy leszerelésre szánt eszközön lévő szolgáltatásokat kell átmozgatni egy másik eszközre, vagy van, amikor csak kapacitás felszabadítás miatt van erre szükség. Az adja számomra a nehézséget, hogy ezeken az eszközökön általában eltérő szoftver fut, más nyelven értenek, amire a konfigurálásnál oda kell figyelni.

Hogyan támogat ebben a csapatod, és mivel járulnak hozzá a fejlődésedhez?

A támogatás mindig megvan, mert mindenki nagyon segítőkész. Van egy bizonyos ‘4 szem elv’, amihez tartjuk magunkat, tehát mindent elküldök egy kollégának ellenőrzésre, így elrontani szinte semmit nem tudok. Ezt az elvet egyébként a főállású kollégák is alkalmazzák. Van egy dedikált mentorom is, aki az ideérkezésemkor sokat segített a betanulásban és beilleszkedésben. A teljesítményemre is kapok visszajelzést a főnökömtől félévente, éppen itt került szóba az is, hogy mi az elképzelésem az egyetem után és ehhez milyen lehetőséget biztosít a Telekom.

Mesélj kérlek arról, hogy a gyakornoki tapasztalatszerzés mit adott neked eddig?

A szakmai ismeretekben egyértelműen sokat fejlődtem, mert itt jó kiegészítést kaptam az egyetemi anyagokhoz. És természetesen a munka világát is megismerhettem elég alaposan. Megtanultam beosztani az időmet, látom hogyan működik egy multi, ez sokat segít abban, hogy megtervezzem a jövőmet.

Nagy kihívást jelent az egyetem mellett még dolgozni is?

Nem, mivel az álláskereséskor fontos szempont volt, hogy a rugalmasság meglegyen és figyelembe vegyék, hogy egyetemre is járok és más kötelezettségeim is vannak. Ez a Telekomnál abszolút adott. Tárgyfelvételnél próbálom az óráimat úgy felvenni, hogy egy-két napra csoportosuljanak, így marad időm mellette otthonról vagy az irodából dolgozni. Az nagy előny, hogy én oszthatom be az időmet, hiszen ameddig a határidőket tartani tudom, addig megvan a szabadságom. Így nem kell feszülnöm és a kollégák is tudják, hogy miben és meddig számíthatnak rám. Amikor a suli úgy engedi, akkor a munkára tudok nagyobb hangsúlyt fektetni, de ha fordul a kocka, akkor a tanulás is a fókuszba tud kerülni. A másik pedig, hogy mindenki nagyon segítőkész, a kollégáim mindig segítenek, ha valamit nem értek, akár szakmai kérdésem van vagy akár más jellegű nehézségbe ütközöm.

Mit ad még neked ez a rugalmasság? Hogyan tudsz kikapcsolódni?

Tök jó, hogy sokat dolgozhatok otthonról is, de az irodába is bármikor bemehetek, ha a kollégákkal szeretnék találkozni. Ez így a tanulás mellett nagy előny, mert ki is tudom aludni magam, és nem az van, hogy mindig rohanásban vagyok. Egyébként a 8. emeletei edzőterem kipróbálásán már egy ideje gondolkodom, már a belépőt is kiváltottam, szóval akár az is beleférhet. Kikapcsolódásképpen pedig társasozni szeretek a barátaimmal, ami simán belefér a hétköznapokba is.

Kanyarodjunk vissza a gyakornoki tapasztalatszerzéshez. Miért tartod fontosnak, hogy egyetem mellett egy hallgató feszegesse a határait és egy önmagában kihívást jelentő életszakaszban még dolgozzon is?

Egyértelműen azért, hogy már legyen egy kiindulási alapja, és úgy kerüljön ki a munkaerőpiacra, hogy van referenciája. Egyébként jó érzés az elméleti anyagot gyakorlati tudással is kiegészíteni, mert jobban érezhető a fejlődés. De nem titok, hogy nekem a bevétel is motiváló volt, ha nem is teljes önállóságot ad, de végre van saját keresetem, amivel én gazdálkodhatok.

Miért jó, hogy a Telekom gyakornoki programját választottad?

Maximálisan partnerként kezelnek, senki nem éreztette velem egyszer sem, hogy a gyakornoki státuszom miatt bármiben is különböznék. Tényleg kölcsönös bizalommal fordulunk egymáshoz a kollégákkal, és én is ugyanúgy kérhetem a segítségüket bármiben, mint ahogy ők is az enyémet. A munkakörnyezet is nagyon vagány, mert az open officeban bármikor együtt tudunk lenni. Szuper volt megtapasztalni, ahogy egy idő után azt vettem észre, hogy már jóval önállóbb vagyok, és egyre több és komplexebb feladatot bíztak rám a többiek. Belém fektették a bizalmukat és ez pont annyi kihívást jelentett, amennyire szükségem volt!

Érdekel, milyen aktuális nyitott pozíciók vannak a Magyar Telekomnál?

Tetszett a cikk? Oszd meg!