Tegyük fel, hogy hosszú órák eredményeként elkészül a tökéletes önéletrajzod vagy kitöltöd a Zyntern profilod és egészen elégedett vagy a végeredménnyel. Már csak a startpisztolyt kell elsütni, hogy állásokra jelentkezz. Aztán feltöltesz egy kis felbontású képet, amin a félhomályban kínosan próbálsz mosolyogni, vagy egy korábbi facebook profil képed, ami szerinted jól sikerült, és nem is akarsz másikat készíteni magadról.

Ebben a pillanatban a startpisztollyal lábon is lőtted magad, ugyanis ez a kép fogja az első benyomást kelteni rólad a leendő munkaadód szemében. Félhomályba burkolózva, óriási pixelek között nehéz jó benyomást kelteni. Éppen ezért, összeszedtünk számodra néhány tippet, hogyan készíts jó profilképeket profi fotós nélkül.

Így készíts önéletrajzot! Zyntern.com

1. Légy ápolt és professzionális, NE használj extrákat!

Az öltözék egy igen jelentős része a profilképednek. Komolyabb állásokhoz férfiak számára kötelező minimum egy ing, a nők számára általában egy blézer, vagy elegáns blúz az ajánlott. Lazább melóknál elegendő ha tiszta, igényes és nem túl mintás ruházatot viselsz. A lényeg, hogy professzionalitást, ápoltságot sugározz.

Ne használj kellékeket. Ha azt szeretnéd, komolyan vegyenek, nem ajánlott napszemüvegben, vagy kezedben telefonnal, laptoppal, esetleg sörrel pózolni. A lényeg te vagy.

Cv minta fotóval

2. Az arcod legyen fókuszban, NE sminkeld magad túl!

Profil fotókat deréktól felfelé érdemes készíteni. Gondold végig, milyen típusú munkára jelentkeznél, és neked milyen arckifejezés áll jól. Készíts több képet, ahol először próbálsz minél komolyabb lenni, és fokozatosan átmenni büszke, magabiztos mosolygásba, mert te vagy a tuti jelölt. Fontos, hogy ne tűnjön erőltetettnek, hanem őszintén érezd át, amit az arcod mutat.

Ne gondold túl a sminkelést! A napi rutinodhoz képest nyugodtan fektess bele egy kis extra energiát, de ne túlozd el. Fontos hogy élethű arcod legyen a képen, ne egy viaszbaba köszönjön vissza. Ugyanez vonatkozik a hajra. Érdemes lehet elmenni fodrászhoz a kép előtt, de a frizurád a természetes, hétköznapi állásában is megfelelő lehet. Arra viszont figyelj, hogy ne lógjon az arcodba.

3. Nézz a kamerába, NE szögből fotózz!

Mint amikor valamilyen okmányhoz fotózkodsz, úgy nézz a kamerába és ne forgasd a fejed. Koncentrálj arra, hogy magabiztosságot sugározz a lencse felé. Ez az interjú alatt is érvényes, hiszen a szemkontaktus rendkívül fontos. Ne akarj felülről vagy oldalról készíteni fotót magadról. Ez baráti csoportképeknél és selfieknél hasznos technika, de most egyedül te vagy a fókuszban.

4. Fényviszonyokra figyelj, NE filterekkel oldd meg!

Cv kép fiatal nő

Ez a legnagyobb különbség az otthon készült és a profi képek között. Bárki, akinek volt köze professzionális fotózáshoz, megmondja neked, mennyire jelentős szerepe van egy jó képnél a megvilágításnak. A cél általában az, hogy kicsit felülről, oldalról essen az arcodra a természetes fény, ami kiemeli a vonásaidat. Érdemes egy nagy ablak közelében készíteni a képet egyszínű, lehetőleg fehér háttér előtt.

Ne filterekkel akarj javítani a képen! Ma már rengeteg filter lehetőség van beépítve a legtöbb telefonba és ezeket előszeretettel használjuk a mindennapokban, de a profilképeden nem sok keresnivalójuk van (a fekete fehér filter kivételt képezhet, amely használata professzionálisabb megjelenést kölcsönözhet).

5. Kérj segítséget, NE régi képet használj!

CV kép férfi

Felejtsd el az időzítős, telefon oda támasztós, GoPro-s machinálást. Macerás, időigényes és a legtöbb esetben ugyanoda vezet: valakinek a segítségére lesz szükséged. Inkább kérj meg valakit, hogy segítsen helyes pózba állítani téged, visszajelzést adni az arckifejezésedre, csekkolni a fényviszonyokat és közelebbről, távolabbról készíteni képeket mindaddig, amíg meg nem születik a tökéletes, munkaadónak szánt fotó. A te dolgod csupán a legszimpatikusabb arcodat mutatni.

Régi képeket felejtsd is el. Persze, biztos nagyon jól sikerült a tablóképed, de azt őrizd meg emlékbe a középiskolai gyűjteménnyel együtt.

Itt az idő megkeresni és megörökíteni azt a tekintetet, amely bátran szembenéz leendő munkahelyével. Ha pedig elkészült a mesterfotó, kattints a következő videónkra, ahol az önéletrajz készítéshez adunk tippeket.

Tetszett a cikk? Oszd meg!