Ma már szinte lehetetlenség életre szóló szakmát választani. Gyorsan változó világunkban a munkaerőpiac folyamatos mozgásban van, ez rugalmasságot kíván a fiatal generációtól. Vannak, akiknek erős elképzeléseik vannak saját karrierútjukról, mások tanácstalanul állnak a jövőjük előtt. Most összeszedtük mit kell végig gondolnod a sikeres pályaválasztáshoz.

Egy olyan érában élünk, amikor egy fiatal pályakezdő szinte végtelen pálya közül választhat. Dolgozhat multinál, startupnál, vagy kezdhet saját vállalkozásba. Dolgozhat otthonról az ország másik végén lévő vállalatnak, de akár külföldi cégnek is. Az ember képes elveszni a rengeteg lehetőség között. Sőt, kutatások is bizonyítják, hogy ha sok opció közül válogathatunk, elégedettlenebben leszünk az eredménnyel és többet agyalunk azon, vajon mi lett volna, ha… Ez igaz pár- és szakmaválasztásnál egyaránt. Most adunk néhány támpontot, hogyan indulj neki a pályaválasztásnak!

mosolygós kollégák

Alakítsd ki a személyes preferencia pitédet

Mindenki kiegyensúlyozott, kihívásokkal és sikerekkel teli, kielégítő karriert szeretne magának, ám ezt elérni koránt sem egyszerű. Az első és legfontosabb nehezítő tényező az egyenletben az idő. Pontosabban annak hiánya. Ha megkérdezünk valakit, mik azok a számára fontos időtöltések, amik szükségesek a boldog és kiegyensúlyozott élethez, általában a következő válaszokat kapjuk: barátokkal és családdal töltött idő; boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolat; szakmai sikerek; személyiségfejlődés; egészséges életmód és rendszeres testmozgás; valamint szórakozás, pihenés. Ha összeadjuk, hogy ezek mennyi időt vesznek igénybe egy héten, nagyjából 245 óra jönne ki, a 168 helyett. Magyarul fel kell állítani egy prioritáslistát. Természetes a felsoroltak közül egyikről sem kell teljes mértékben lemondani, de fontos tudnunk milyen kompromisszumok meghozására vagyunk képesek. Tegyük fel, hogy van egy piténk, ami reprezentálja a rendelkezésünkre álló limitált időt és energiát.  A feladatunk az, hogy eldöntsük, melyik tevékenységnek mekkora szeletet szánunk a piténkből.

Állíts fel fontossági sorrendet a karriert befolyásoló tényezők között

Ugyanezt a folyamatot alkalmazhatjuk pályaválasztásnál. Például érdemes tudnunk mekkora szeletet rendelünk időnkből a karrierünknek. Ezen belül pedig nagy általánosságban 4 lényeges szempont van, ami egy sikeres karrier részét képezi: pénz és hatalom, boldogság és kiteljesedés, tanulás és fejlődés, valamint társadalmi hasznosság vagy örökség hátra hagyása. Fontos tehát átgondolnunk melyik tényező mennyire lényeges számunkra a saját elégedettségünk eléréséhez. Fontosabb-e számunkra a magas fizetés, mint a rugalmas munkaidő? Szeretnénk-e pozitív változást hozni egy ember vagy akár egy egész generáció életében?  Ha tudjuk mik a számunkra elengedhetetlen pontok, könnyebben fogunk elindulni az ehhez passzoló pálya irányába.

kollégák dologznak a földön kreatív feladaton csapatban

Határozd meg a pontos bevételi keretedet

A másik elengedhetetlen terület, amit fel kell mérni pályaválasztás előtt, hogy mennyi pénzre van szükségünk a számunkra megfelelő életszínvonal fenntartásához. Ez egy olyan információ, amivel sok fiatal nincsen tisztában, éppen ezért gyakran túl- vagy alábecsüli. Sokan úgy kerülnek ki az egyetemről, hogy sosem vezettek költségvetést. A magánvállalkozások virágkorában különösen fontos, hogy pontosan tisztában legyünk kiadásainkkal. Mivel a Y és Z generáció jelentős része projekt alapon vagy szabadúszóként keresi a kenyerét, a kiegyensúlyozott életszínvonalhoz megkerülhetetlen konkrét pénzösszeg szem előtt tartása.  

Engedd el a társadalmi elvárásokat

A siker definíciója generációnként változik. Míg szüleinknek a siker a korábbi sémákba és keretekbe való beilleszkedést jelentette, addig a Y generáció már az újításban, az innovációban látja saját maga sikerét.  A „legyenek jó jegyeid, kerülj be egy jó egyetemre és dolgozd fel magad a ranglétrán egy adott cégnél” egy olyan séma, ami fölött már eljárt az idő. Persze a Z generáció tagjai között is akadnak olyanok, akiknek beválik ez a stratégia, de a többség 2 évente vált munkahelyet. Hiába leszel a szüleid vagy szomszédjaid szemében sikeres, ha nem érzed magad elégedettnek a munkád kapcsán. Legyen akár kreativitás, változatosság, kockázat vagy a tehetséged kamatoztatása, amit igényelsz egy munkakörben, addig kell keresned, amíg megtalálod a hozzád illő helyet. Ne ragadj bele valamibe, csak azért, mert jónak látszik külső szemmel. Ugyanis, mint tudjuk, nem minden arany, ami fénylik. Ellenkező esetben nagy eséllyel szembesülhetsz a Y generáció egyik újkeletű problémájával a „quarter-life crisis”-sal. A tanulság tehát, hogy saját magad definiáld a sikert és afelé tegyél lépéseket.

Amennyiben a pályád már megvan, a következő lépés az elhelyezkedés! Készítsd el a Zyntern karrier profilodat és találd meg álmaid munkahelyét!

Tetszett a cikk? Oszd meg!