• Post author:

A Debreceni Egyetem hallgatója vagy? Gondolkozol a jelentkezésen? Esetleg csak érdekel, hogy miért olyan különleges Magyarország egyik legnépszerűbb egyeteme? Akkor katt ide!

A Debreceni Egyetem mára az egyik legnépszerűbb és legnagyobb magyar felsőoktatási intézménnyé nőtte ki magát. Több óriási campussal, gyönyörű épületekkel, egyedülálló programokkal és pezsgő diákélettel rendelkezik. Igyekeztünk összeszedni róla sok-sok érdekességet, és bemutatni Nektek, hogy mitől is olyan szuper debreceni diáknak lenni. 

A legek egyeteme

A Debreceni Egyetem nemcsak a Kelet-Magyarországi régióban, hanem az egész országon az egyik legnagyobb. 160 milliárdos éves költségvetés, 30 ezer diák, ebből 6000 külföldi: csupán néhány számadat, ami éreztetheti a nagyságát. De kezdjük is az elején, az alapításnál! Kevesen tudják, de a Debreceni Egyetem a legrégebbi, folyamatosan működő magyar felsőoktatási intézmény. A Pécsi Tudományegyetem 1367-es létrehozását tekintve hamarabb alakult ugyan, ám alapítása után három évtizeddel egy időre be is zárta a kapuit. Ezzel a Debreceni Egyetem tekinthető a legrégebbi, folyamatosan működő felsőoktatási intézményünknek, hiszen jogelődjét, a Református Kollégiumot 1538-ban alapították és azóta zavartalanul működik. 

A Debreceni Egyetem főépülete fekete-fehérben

Területét és költségvetését tekintve is óriási: már a világháború előtt öt karral működött, így hamar ki is nőtte a Kollégium épületét és Debrecen szívébe, a Nagyerdőre költözött. A város összesen 105 hold területet és 8 millió koronát adományozott az egyetem növekedése számára és a klinika telep kiépüléséhez. Érdekes adat, hogy az utolsó magyar királyunk, IV. Károly legutolsó, Magyarországon vállalt közszereplése Debrecenben történt, az Orvostudományi Kar központi épületének avatása során, 1918. október 23-án. 

Város a városban

Ugorva egy nagyot az időben láthatjuk, hogy a DE nemcsak megőrizte presztízsét, de elképesztő ütemben növekedett is tovább napjainkig. Nemcsak Magyarországon az egyik legnépszerűbb egyetem, de a külföldi hallgatók is örömmel választják, hiszen 6297 fővel továbbra is a Debreceni Egyetemre jönnek legtöbben külföldről tanulni. Az egyetem sokszínűségét érzékelteti, hogy a világ legkülönbözőbb pontjairól, összesen 119 országból érkeztek hozzánk diákok. Nigéria áll a lista élén, innen származott 2019-ben a legtöbb külföldi hallgató, de igen népszerű a DE a romániai, pakisztáni, kínai, vagy az indiai diákok között is. Legtöbben közülük az orvostudományi karon tanulnak, ezt követi műszaki kar és a természettudományi kar, a lista végén pedig a zeneművészeti kar foglalt helyet, csupán 31 külföldi hallgatójával.

Külföldi hallgatók kis csoportja

14 karán közel 30 ezer diák tanul, az oktatók és dolgozók létszámával együttesen pedig meghaladja egy közepes méretű magyar városét. Legjobban viszont talán az érzékelteti a Debreceni Egyetem nagyságát, hogy 183 milliárdos mérlegfőösszege és a 160 milliárdos éves költségvetése jóval meghaladja magát a városét. Így aztán egyáltalán nem túlzás a „város a városban” hasonlat, sőt. Határai a Debrecenen is túlnyúlnak, hiszen még Hajdúböszörményben és Szolnokon is a DE campusaiba botlunk.

A Debreceni Egyetem díszudvara

Legismertebb része viszont továbbra is a Korb Flóris által tervezett főépület lenyűgöző méreteivel és különleges díszudvarával. Központi tere több, mint 500 négyzetméteres és magassága akkora, hogy egy tíz emeletes ház is kényelmesen elférne benne. A Díszudvar falán márványtáblák állítanak emléket az egykori híres professzoroknak és diákoknak; Csokonai Vitéz Mihálynak vagy Kölcsey Ferencnek. Az üresen hagyott két falfelület pedig az egyetemi legenda szerint a hallgatóknak üzen: minden diák reménykedhet abban, hogy egyszer majd az ő neve fog felkerülni oda. 

Izgalmas programok

Dexpo

Legyél debreceni egyetemista, vagy csak idelátogató, a város egész évben fantasztikus programokkal vár! Ősszel kerül megrendezésre a Dexpo, amikor a leendő hallgatóknak van lehetőségük megismerkedni az egyetemmel, és minden, a továbbtanuláshoz nélkülözhetetlen információt összegyűjteni! Szívesen végigjárnád a  campusokat, beülnél egy-két órára, tanácsot kárnél a felsőbb évesektől? Akkor itt a helyed!

„yoUDay – az Egyetem napja, a Te napod”

Ugyancsak ősszel kerül megrendezésre a DE egyedülálló tanévnyitó stadion show-ja, nem csak egyetemi hallgatóknak! Európa legnagyobb (és legmenőbb) tanévnyitó stadion show-ja népszerű fellépőivel, magával ragadó hangulatával, és különleges látvány elemeivel felejthetetlen élmény mindenki számára! Ez a nap valóban az egyetemistákról szól! A showműsor, koncertek, és a stadion disco előtt FIFA bajnokság, főző-, vagy beerpong verseny is vár mindenkit, aki meg szeretné mérettetni magát!

Ha nyár, akkor fesztiválok! 

A Campus fesztivál azon kívül, hogy minden júliusban több napos szórakozási lehetőséget biztosít a szuper koncertekkel és menő programokkal, még egy külön helyszínt is szokott biztosítani, csak az egyetem számára. Az Egyetem tér a DE saját “okos” fesztiválhelyszíne, ahol az intézmény karai, tanszékei is kivonulnak, hogy a tudomány egy hétköznapibb, szórakoztatóbb oldalát is megmutassák a fesztivál látogatóinak. Akkora érdeklődés volt az Egyetem téri programok iránt, hogy tavaly csaknem 100 fős hallgatói önkéntes csoport segítette a lebonyolítást.  

Ha debreceni egyetemistaként felmerült már benned, hogy jól jönne egy szuper állás, akkor regisztrálj be a zyntern.com-ra, ahol a régió legmenőbb gyakornoki és pályakezdő pozijai várnak!

Sőt, most még nyerhetsz is velünk! Regisztrálj november 15-ig a zyntern.com oldalán és nyerd meg az elektromos rollert vagy az éves korlátlan internet előfizetést!

Írta: Babinszki Dorottya

Tetszett a cikk? Oszd meg!