“Bölcsész vagyok, mennyi pénzt kérhetek egy cégtől? … és ha közgazdász?” Állásinterjú előtt állsz és nem tudod milyen bérigényt adj meg? Nem tudod milyen szempontok alapján válassz munkáltatót? Ismerd meg milyen elvárásai voltak tavaly a Z generációnak és járulj hozzá idén te is a Nagy pályakezdő kutatáshoz!

2022-es kutatásunkat 3000 pályája elején járó magyar fiatal töltötte ki, akik átlagosan havi nettó 322.000 forintot gondolnak reálisnak elkérni a munkájukért.

Na de hogyan változik mindez területenként? Mennyit kérhet el egy mérnök vagy egy szociológus?

Ahogy a lenti ábrán is láthatod, elég markáns eltérések vannak a különböző szakon hallgató vagy már ott végzett fiatalok elvárásai között. Legmagasabb közel 370.000 forintos pályakezdő fizetési igényt az informatikai, technológai területen tanulók vagy dolgozók adtak meg, míg a bölcsész hallgatók ehhez képest majdnem 100.000 forinttal kevesebb fizetést adtak meg vágyott összegként. A középmezőnyben találjuk meg a gazdasági, a jogi és természettudományi szakokon hallgatókat, akik körülbelül nettó 300.000 forint fizetés szeretnének hazavinni havonta pályakezdőként.

Átlagos nettó bérigény szakterületek szerint 2022
Zyntern Nagy Pályakezdő Kutatás 2022- Átlagos nettó bérigény szakterületek szerint

A járvány utáni időszakban, egy évvel a háború kitörése után, az infláció sújtotta mindennapjainkban persze nagyon fontos, hogy pénzügyileg is megbecsülve érezzük magunkat a munkahelyünkön, de a megfelelő munkáltató kiválasztásánál a fizetési igényeken kívül más szempontok is felmerülnek. Rugalmas-e a munkaidő? Vannak karrierlehetőségek? A város másik végébe kellene bejárnom? Ezek mind olyan tényezők, amik döntő fontosságúak lehetnek a választásodnál. 

De mit gondoltak erről tavaly a fiatalok?

Az eredményekből az látszik, hogy a fizetés az, ami leginkább előtérbe kerül a döntés során, azonban az sem elhanyagolható elvárása a Z generációnak, hogy elismerjék a jól elvégzett munkát. Legyen ez az elismerés egy pár kedves szó, egy plusz szabadnap vagy év végi bónusz, de mindenképpen éreztesse a cég, hogy meg van becsülve a fiatal kolléga is. 

Kitöltők-munkahely-választási-preferencia-sorrendje 2022
Zyntern Nagy Pályakezdő Kutatás 2022- Kitöltők munkahelyválasztási preferencia sorrendje

Persze az ember ambiciózus fiatalként abban is érdekelt, hogy ha jól végzi a munkáját, akkor rövid és hosszú távon is legyenek lehetőségei mind az előrelépésre mind pedig a személyes és szakmai fejlődésre is, így nem csoda hogy ez a szempont került fel listánkon a dobogó 3. helyére, komoly versenyben a jó csapattal és az azzal járó szuper munkahelyi hangulattal, mert hát senki nem szeretne unalmas helyen dolgozni.

Tudtunk segíteni? Segíts Te is nekünk!

Töltsd ki a 2023-as Nagy pályakezdő kutatásunkat és mondd el a véleményed!

Miért éri meg kitölteni?

  • Immár 6. éve végzett kutatásunkra minden évben felkapják a fejüket a cégek és figyelembe is veszik a folyamataik kialakításánál, ezen keresztül tudják igazán megismerni a pályakezdőket,
  • Fizetési igényed megadásával Te is alakíthatod a munkaerőpiaci elvárásokat! 
  • Értékes ajándékokat nyerhetsz (EMAG ajándékkártya, NETFLIX előfizetés, Budapest Park belépő)
Tetszett a cikk? Oszd meg!