Ha téged is felkészületlenül ért, hogy otthonra száműztek, és kezdesz kifogyni a sorozatokból, itt van néhány tipp tőlünk, hogy mivel üsd el az idődet a koronavírus ideje alatt.

Bár a hír, hogy bezárják az egyetemeket és iskolákat, valamint sok helyen bevezetik a home office-t, sok fiatalból váltott ki első hallásra örömtáncot, azonban ahogy telnek a napok, ez a kezdeti lelkesedés lassanként alábbhagy. A távoktatás és a bizonytalan számonkérés egyre nagyobb teherként nehezedik az ifjúság vállára, ráadásul, a színházak, mozik, szórakozóhelyek bezárásával még a gőzkieresztés is újkeletű nehézségekbe ütközik.

Vannak azonban kreatív megoldások az otthoni kikapcsolódásra, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat!

1. Művelődj! 

Noha a színházak kapui ki tudja meddig zárva maradnak, a valódi művészetrajongóknak ez sem jelenthet akadályt. Az élő közvetítések felvirágzásának lehetünk szemtanúi az elkövetkezendő időszakban, ehhez pedig igen nagy segítség lehet ez a néhány oldal, amely összegyűjti a soron következő előadásokat.

A Papageno nemzetközi gyűjtést csinált.

A Színháztv pedig a magyar előadásokra koncentrál.Ha pedig valaki egy közösségre vágyik egy facebook csoport is formálódott kifejezetten erre a célra. Sőt, zeneőrülteknek is alakult egy #maradjotthonfesztivál faceboook esemény, ahova rendszeresen kerülnek ki “eseményajánlók” pl. streaming szobakoncertekről.

2. Filmezz!

A legkézenfekvőbb stream-szolgáltatókon kívül (Netflix, HBO GO), akadnak még más különleges oldalak is, ahol érdemes körülnézni, ha filmekkel szeretnénk kikapcsolódni.

A Magyarhangya oldala a filmekkel

A Magyarhangya például féláron kínálja filmjeit, a koronavírusra való tekintettel.

A Nemzeti Filmintézet közzétett egy 90-es listát, amelyben irodalmi adaptációk, történelmi filmek, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilmek szerepelnek. A széles választékban olyan klasszikusok tűnnek fel, mint az 1965-ös A tizedes meg a többiek, ráadásul, mindezekért egy forintot sem kell fizetni.

A dokumentumfilmek kedvelőinek pedig a Documentaryaddict a válasz.

3. Olvass!

Ha valaki agykikapcsolás helyett inkább olvasásra adná a fejét, erre is van jó néhány ingyenes megoldás. Legyen szó kortárs írók szösszeneteiről vagy régi klasszikusról, ezeken a felületeken mindenki megtalálja, amit keres.

Papageno ajánlása az ingyenesen olvasható könyvekről

A Litera facebook kezdeményezésére érdemes rácsekkolni

A Magyar Elektromos Könyvtár elég nagy kínálattal rendelkezik.De ha valaki szívesen vadászik új könyvek után a Pdfkönyvek, a Bookandwalk, a Papageno és a Papírontúl ajánlatát is érdemes végigböngészni.

Vagy, ha valaki hallgatni szereti, annak is szerencséje van, ugyanis az MTVA Archívum több száz hangoskönyvet, köztük meséket, kötelező és ajánlott olvasmányokat, valamint rádiójátékokat tett ingyenesen elérhetővé a honlapjukon.

4. Tanulj nyelveket!

Ennél még egy fokkal nagyobb tisztelet jár azoknak, akik nyelvtudásuk fejlesztésére szeretnék felhasználni a hirtelen rájuk szakadt szabad óráikat. Ehhez is biztosítunk toplistát, hogy biztosan kihozhassátok magatokból a legtöbbet.

Lifewire toplistája a legjobb nyelvtanuló appokról

Ehhez is biztosítunk toplistát, hogy biztosan kihozhassátok magatokból a legtöbbet.

Sőt bemutatjuk nektek a nyelvtanulás leginnovatívabb formáját: a dalszövegekkel való fejlődést.

5. Fejleszd magad!

Aki már felturbózta az angol tudását és másfajta kihívásokra vágyik, annak további hasznos online kurzusok is elérhetőek ingyenesen. Ezek között mindent megtalálni a digitális marketingtől, a kreatív íráson át a videójáték készítésig.

A Freecodecamp által összegyűjtött 450 ingyenes kurzus

A Freecodecamp 450 kurzust gyűjtött össze, de ha az nem lenne elég, az Openculture 1500-as listáját is át lehet futni.

6. Sportolj!

Ha szeretnéd megőrizni a beach-bodydat az (egyelőre) önkéntes karantén ideje alatt is, akkor jó hírünk van, mert nem feltétlenül a szobabicikli az egyetlen járható út. Nemcsak Youtube-csatornák, de live stream események is segíthetnek testünk fitten tartásában.

A LessMilss ingyenes fitnessvideói

Több fitness-csatornát, mint a Popsugar Fitness vagy a FitnessBlender, is érdemes kipróbálnunk, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet, de a Youtube-on kívül is vannak ingyenes lehetőségek, mint például a LesMilss vagy a Livestreamingfitness szolgáltatókHa pedig inkább a nyugisabb testmozgás híve vagy akkor sem kell megijedni, mert a jóga csatornákon kívül egyre több live stream facebook esemény jelenik meg a weben. Ezekre jó példa a YogaArt, a Mandala és Polyak Georgina eseménye.

7. Kulturálódj! 

Annak ellenére, hogy a múzeumok sem fogadhatnak látogatókat, a XXI. század digitális vívmányainak következtében, ma már egy világjárvány se állhat közéd és hőn szeretett kiállításaid közé. Egyre több online tárlat érhető el az interneten, aminek következtében a kanapéd kényelméből fedezheted fel a múzeumok folyosóit.

A Magyar Nemzeti Galéria virtuális kiállításai

Ha kíváncsi vagy, hogyan néznek ki a világ különböző múzeumai, vagy éppen a Magyar Nemzeti Galéria, a telefonodon keresztül, akkor vess rá egy pillantást!Zenei élményekre vágyóknak pedig ott a Müpa online médiatára csodálatos koncertfelvételeivel.

8. Játssz!

Online Disney játékok honlapja

Offline a társasjátékokat, online pedig ezeket az oldalakat ajánljuk: ha zavarna a kistesód piszkálása, foglald le őt a Disney játékokkal, az örök gyerekek pedig az ilyen “oldschool” oldalakat tudják meglátogatni. Az online játékokról szóló átfogó cikkünket itt olvashatod!

9. Légy kreatív!

Az Increibox zeneszerző alkalmazás honlapja

Az internet tele van kreativitást igénylő programokkal és alkalmazásokkal, mint például az Increibox ahol saját zenéket alkothatsz, vagy az Imgflip meme-generátor.

+1 Alapozd meg a karrieredet!

Végül, de nem utolsó sorban, ha már úgy is van időd és lehetőséged, foglalkozz kicsit a jövőddel! Nézz körül a Zyntern.com oldalán, készítsd el pár perc alatt az ütős karrier profilodat és válogass személyre szabott állásajánlataink közül! Kerülj egy lépéssel közelebb álmaid karrierjéhez!

Hozd ki magadból és a karanténból a legtöbbet! Legyél te a távoktatás igazi nyertese!

Tetszett a cikk? Oszd meg!