Érdekelnek a külföldi munkalehetőségek, de hosszú távon itthon szeretnél karriert építeni? A lehetőség, hogy külföldön tanulhassunk vagy dolgozhassunk, számos előnyt nyújt személyes és szakmai fejlődésünk szempontjából. Az idegen kultúrák megismerése, a nyelvtudás fejlesztése és a nemzetközi kapcsolatok kiépítése mind olyan tapasztalatok, amelyek gazdagítják életünket és segítenek szélesebb perspektívából szemlélni a világot. A téma szakértői meséltek saját élményeikről, tapasztalatalataikról és kihívásaikról a Nestlé online meetupján! Ismerd meg történetüket TE is! 

Miért épp külföld? Célok és kalandok 

Ismerkedj meg Borival, Anitával és Marcival, akik korábban külföldön dolgoztak, majd hazatértek Magyarországra, s azóta a Nestlé, az Adecco és a Milestone Intézet kiváló és elismert szakértőivé váltak. 

Csider Bori a Nestlé Commercial és Marketing Managere, 7-8 éves szakmai tapasztalattal vágott neki a külföldi kalandnak. Pályafutása során a kezdetektől fogva a sales és CCSD csapathoz közel dolgozott és rálátott a gondolkodásmódra, feladatokra, kihívásokra, de szerette volna kipróbálni magát egy másik üzletágban. Mikor adódott a lehetőség, a cég svájci kirendeltségénél egy globális projektben tette magát és szaktudását próbára. 

Mohlasz Anitát az Adecco Magyarország területi fiókvezetőjét gimnazista korában is vonzotta más országok kultúrája. Görög származása révén, külföldi célhelye Korfu szigete lett, ahol először szállodai felszolgáló, majd recepciós pozíciót töltött be, és szerzett rengeteg hasznos tapasztalatot és készséget. Anita az utóbbi 3 évben az üzletfejlesztés területén tevékenykedett Branch Managerként a HR szektorban.

A Milestone Intézet oktatási és innovációs projektjeinek szakértője Gorka Marci már gyermekkorában megtapasztalta a külföldi életérzést. Írországban töltötte kiskorát, majd a Milestone Intézetben töltött diákévek után, egészen Cambridge-ig menetelt, ahol egyetemi tanulmányai mellett esemény fotósként kereste a kenyerét.  Jelenleg oktatási kiválósági projekteken, tudománymetriai fejlesztéseken és egyetemi digitalizációs projekteken is dolgozik  a McKinsey Digital alvállalkozójaként. A cégnél junior tanácsadóként kezdett, de mostanára már bizonyos projektekben projekt koordinátorként vesz részt. 

Kihívások és tapasztalatok 

Bori elmondta, hogy: “megérte külföldön élni és dolgozni, gyönyörű helyeken jártam, új embereket, és kultúrákat ismertem meg, ami mind hozzájárult a szakmai és személyes fejlődésemhez.” Számára a legnagyobb kihívást az akár 20 év szakmai tapasztalattal rendelkező kollégák elismerésének kivívása, a különböző kultúrák eltérő szokásai, és a honvágy okozta. Azonban kiemelte, hogy ennek az időszaknak köszönhetően barátságba került önmagával, elmélyült az önismeretben és egy teljesen új oldalát ismerhette meg önmagának. 

Anitának precíz, szervezett és pontos emberként, leginkább a görögök kaotikus munkaszervezési szokásai, az eltérő munkakörnyezet és szakmai kultúra okozta a legnagyobb kihívást. Azonban a különböző nemzetiségű vendégek kérései, olykor panaszai türelemre, empátiára és önállóságra tanították. Továbbá kihangsúlyozta, hogy az akkor épített külföldi kapcsolatai nélkül most szakmailag sem tarthatna itt. 

Marci szerint a kihívások helyspecifikusak. Míg angliai élete során azt élte meg nehezen, hogy az egyetemi közösség folyton változik, Spanyolországban a helyiek laza munkához való hozzáálláshoz kellett alkalmazkodnia. Azonban ezek a tapasztalatok segítették abban, hogy először kicsiben, külföldön elindíthassa fotós vállalkozását, és ez a tudás támogatta hazai cége építésében is. 

Tanácsok és útmutatások 

Marci kicsit bohém és hedonista hozzáállással bíztat mindenkit a bátorságra és a lehetőségek iránti nyitottságra. “Menjetek! Hibázni fogtok, el fogtok dolgokat rontani, de megoldódik! Csomó minden változtatható, próbáljátok ki, abból tanultok, ha valami nem úgy megy, ahogy terveztétek. És fontos, hogy ne csak magyarokkal barátkozzatok, mert akkor nehezebb lesz a beilleszkedés, vagy akár a nyelvtanulás. Keressetek akár a hobbitokkal foglalkozó csoportokat, csatlakozzatok és tapasztaljatok!” 

Anita tanácsa, hogy: “Készüljetek fel az országra, dokumentumokkal, előre szervezetten, nézzetek utána a munkaügyi törvényeknek, szokásoknak. Fontos a  nyitottság, mivel eltérőek a szokások. A türelem meghozza a külföldi kaland a gyümölcsét, akár jó akár rossz. Legyetek proaktívak, nyissátok ki az ajtót, mert Magyarországon is segítenek ezek a tapasztalatok a munkakeresésben.

Bori szerint: “Kell a bátorság meg a felkészültség is, meg kell keresni, hogy ki az, aki tud támogatni. A nyelvtudás természetesen nagyon fontos, oda menjetek először, ahol beszélitek vagy tanuljátok a nyelvet. Érdeklődni kell külföldi ismerősöktől, hogy kihez melyik ország illik. És mindig lesz egy megoldandó feladat, de kitartónak kell lenni, akár a barátok keresésében is.

Mindenütt jó, de legjobb otthon 

Az esemény lezárásaként a résztvevők kérdezhettek az előadóktól, és a “Miért jöttetek haza?” kérdésre igen eltérő válaszokat kaptak.  

Marcit a COVID kényszerítette hosszú időre egy pici angliai lakásba, és ezért döntött úgy, hogy visszaköltözik Magyarországra és itt próbál szerencsét. Bori hazautazása tervezett volt, a külföldi határozott idejű szerződése miatt, illetve az itthon felkínált pozíció is előrelépés volt számára, így nem volt kérdés, hogy hazai pályán folytatja karrierjét. Anitát a kinti szervezettség hiánya kormányozta újra Magyarország felé. Azonban azt mind a hárman kiemelték, hogy a nemzetközi vonal náluk nyitott könyv és mindig az is marad. Nincs lezárva a külföldi lét, ha jön a lehetőség, nyitottak rá, számolnak vele, szívesen mozognak a világban, szerintük ettől izgalmas az élet. 

Radnai-Tóth Judit az esemény moderátora és a Zyntern.com Senior Employer Branding szakértője szerint is: “Mindenkinek kötelező lenne legalább egy kis ideig külföldön élni. Tapasztalni, önismeretet tanulni, hasznos skilleket gyűjteni, és persze élményeket szerezni!

Az új környezetben való eligazodás, az új emberekkel való találkozás és az ismeretlen helyek felfedezése mind olyan helyzetek, amelyekben fejlesztheted az alkalmazkodóképességedet és az érzelmi intelligenciádat. Ezáltal megtapasztalhatod a személyes növekedést és erősödést, melyek hosszú távon nagyon értékesek lehetnek. 

Lépd át a földrajzi határokat, melyekkel a karrier határok is megszűnnek!

Tetszett a cikk? Oszd meg!