Ismét nyakunkon a félév legnehezebb és leglélekemésztőbb időszaka. A vizsgaidőszak a legcsúnyább szitokszó, amit egy egyetemistának valaha mondhatsz. Akár rutinos vizsgázó vagy, akár életed első kivégzésére készülsz, a most következő tippgyűjteményünk között biztosan találsz valami hasznosat!

A vizsgaidőszak szó hallatára a legtöbb hallgató gyomra görcsbe rándul és a szemébe könnyek gyűlnek. Az általában hat hétig tartó szenvedést szinte mindenki máshogy éli meg, de azt bizton állíthatom, hogy senki se szereti. A több száz oldalas szakirodalmak, a szótagra pontosan visszakérdezett fogalmak és a rosszindulatú tanárok útvesztőjében sok diák elvérzik. A szakdolgozatos tanácsaink után most megmutatjuk, hogyan vészeld át a vizsgaidőszakot ép elmével és sok-sok jelessel (elégségessel).

Csinálj kalendárt!

könxek és óra

Kezdjük az elején! A sikeres vizsgaidőszak legfontosabb lépése a jól beosztott idő. Készíts egy vizsganaptárat, ahova vidd fel az összes időpontot. Ennek segítségével jobban át fogod látni melyik vizsgára hány napod van tanulni. Ezek után napi szinten is tervezd meg az aktuális anyagokat, amiket át kell venned. Ha konkrét célokat tűzöl ki, nem fogsz szétesni és szépen lépésenként tudsz majd haladni a feladatokkal.

Hol tanulj?

Az is egy fontos szempont, hol kezdj neki a tanulásnak. A teraszok nyitásának nyomán, most már van lehetőség kiülni egy kávézóba és a napsütésbe nyálazni a tételeket. Csak, hogy párat említsünk, az Émile egy nagyon hangulatos budai hely, isteni sütikkel. De pesten is ott a Madal Café vagy a Fekete, ha kedved támadna kimozdulni otthonról. Ha mégiscsak a négy fal között maradnál, akkor érdemes egy „tanuló sarkot” kialakítani. Ennek alapfeltételei, az erős internet, kényelmes ülőalkalmatosság, sok természetes fény és lehetőleg ablak, amin keresztül tudsz szellőztetni. 

vizsgára taniló lány kávézóban

Jutalmazd magad!

Talán az egyik leghatékonyabb tanulási módszer, ha kijelölsz magadnak egy rövidtávú célt, mondjuk 1 tétel vagy fejezetet megtanulását és annak végeztével megjutalmazod magad. A jutalom lehet egy kocka csoki, egy rövid youtube videó vagy egy kis játékidő a kutyusoddal, a lényeg, hogy motiváljon arra, hogy a következő részfeladatot is befejezd.

Snackekre fel!

Legyen a környezetünkben megfelelő mennyiségű rágcsa és folyadék. A csoki és a szőlőcukor élénkítő hatással van az agyra, ugyanúgy, mint a kávé vagy a fekete tea. Amit viszont kevesebben tudnak, hogy a maté tea a kávéra jellemző kellemetlen „beütés” érzete nélkül emeli a szervezet energiaszintjét, növeli a koncentrációs képességet, fokozza az éberséget és a figyelmet. A maté tea mindezen jobb tulajdonságai abból adódnak, hogy a kávénál kisebb mennyiségben tartalmaz koffeint, ellenben más élénkítő hatású anyagokat nagyobb arányban, így segít megküzdeni a testi és szellemi fáradtsággal. Dm-ben, gyógyszertárban és rendes tea boltokban is megtalálod! 

Tea

Hogyan tarts szünetet?

Bármennyire is jó lenne, sajnos az agyunk nem képes megállás nélkül napokon keresztül feszítetten koncentrálni, így kénytelenek vagyunk néha szüneteket tartani. Ilyenkor hasznos letenni a kütyüket és papírokat, és szívni egy kis friss levegőt. Egy félórás séta vagy jóga sokat segíthet a feltöltődésben. De ugyanígy a főzés vagy más házimunka is hasznos lehet abban, hogy elterelje figyelmünket. Meditálhatunk, zenét hallgathatunk vagy akár edzhetünk is. A lényeg, hogy hagyjuk az agyunkat picit pihenni és ne sorozatokkal vagy videójátékokkal próbáljunk kikapcsolni, mert ezek a tevékenységek is intenzíven stimulálják az agyat.

jógázó nő a nappaliban

Iktasd ki a zavaró tényezőket!

Kapcsold ki a telefonod értesítéseit és minden egyéb zavaró tényezőt! Ugyan vannak, akik az aláfestő zenével való tanulásra esküsznek, azonban a kutatások szerint a zenehallgatás rontja a teljesítőképességet. Különösen a dalszöveggel rendelkező muzsika zavaró, ugyanis elvonja a figyelmünk egy részét. Ugyanakkor a zene és az illatok segíthetnek is az emlékek visszaidézésben, ha vizsga közben ugyanazokat használjuk, mint tanulásnál. Erre viszont nem mindig van lehetőség. Ha mindenképp ragaszkodunk a kísérő dallamokhoz, válasszunk instrumentális, nyugtató darabokat. 

zenével tanuló srác

Kövess hasznos facebook oldalakat!

Ha jegyzetekre vagy bajtársias összefogásra van szükségünk ezekben a nehéz időkben, érdemes megkeresni a számunkra releváns facebook csoportokat. A Corvinus hallgatóinak például ott a Jegyzet és bajtárstaláló, de a S.Oszkár egyetemista csoportja intézménytől függetlenül minden hallgatót tárt karokkal vár.

vizsgaidőszak meme

Memek, memek mindenhol!

A vizsgaidőszak kevés előnnyel bír, az egyik ilyen viszont a közösség összekovácsoló ereje. A közös szenvedés összehozza az emberek, és ilyenkor mindig megindul a memecunami a közösségi médiában. Nem vagy addig igazi egyetemista, amíg a baráti chatcsoportjaid nincsenek teleszórva vizsgás memekkel. A nevetés csökkenti a stresszt és boldogsághormont termel, éppen ezért életed legrosszabb 6 hetében nincs olyan, hogy túl sok meme. Ilyen jellegű tartalmakért kövessétek S.oszkárt egyetemista facebook vagy a Zyntern instagram oldalát.

Mentálhigiénés szolgáltatások!

Amennyiben pedig úgy érzed a stressz és a negatív gondolatok elhatalmasodnak rajtad, kérj nyugodtan segítséget. Nem szégyen és nem is egyedi, hogy valaki egyetemi pályafutása során elér egy olyan pontra, ahol jól jönne egy szakember segítsége. Éppen ezért van minden felsőoktatási intézménynek saját mentálhigiénés tanácsadói központja. Ezeknek szolgáltatásai ingyenesek és semmilyen kötelezettséggel nem járnak.

szomorú, semmilyen és boldog arc

Szórakozás képpen töltsd ki rövid tesztünket és tudd meg Te milyen vizsgázó vagy!

Miután sikeresen letudtad a vizsgaidőszakot, kezd a nyarat egy király állással, amivel finanszírozni tudod a fesztiválszezont! Regisztrálj oldalunkra, nézz szét szuper lehetőségeink között és találd meg álmaid pályakezdő állását!

Tetszett a cikk? Oszd meg!