A Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság által rendezett Felkészítő napok programsorozat idén az „Így keress munkát a digitális térben!” című interaktív, pályaorientációs előadással vette kezdetét. Az előadók, Megyeri Mirtill, a Zyntern. com társalapítója és Kispál Zoltán, a Zyntern junior csapattagja, hasznos gyakorlati tanácsokkal látták el a résztvevőket arra vonatkozóan, hogy hogyan aknázzák ki az online világ adta lehetőségeket, és hogyan legyenek sikeres, magabiztos munkakeresők.

Hitvallás

Az előadópáros a Zyntern.com hitvallásának számító világhírű, Steve Jobs idézettel indította az előadást, arra bíztatva a hallgatóságot, hogy addig keressék a számukra tökéletes munkakört, amíg meg nem találják azt:

If you haven’t found it yet, keep looking. Don’t settle.

Steve Jobs, 2005

Állításuk szerint a képlet egyszerű: ha valaki szívből és szeretettel végzi a munkáját, akkor szívesen fordít rá időt, a nagyobb időbefektetés miatt egyre jobb lesz a szakterültén, így magasabb minőséget tud nyújtani. Végeredményben elégedett lesz, és ideális esetben meg is fizetik a szakértelmét. Ezzel szemben „nagyon sokan akkor lesznek korai karrierváltók, ha frusztrációt okoz számukra az, hogy nem tudnak megélni abból, amivel foglalkoznak”– mondta Megyeri Mirtill. A Zyntern munkatársai ezért arra bátorítanak, hogy mindenki maradjon a racionalitások talaján, ne akarja megváltani a világot, hanem válasszon olyan hivatást, amit szeret, és ami passzol a kompetenciáihoz, és egyben kellően jövedelmező. Ebből fakadóan a legfontosabb kérdések egy pályaválasztás előtt álló, vagy fiatal karriertervező számára: Miben vagyok a legjobb, mit szeretek csinálni, és miből tudok kellő jövedelmet szerezni?

Megyeri Mirtill, a Zyntern. com társalapítója az „Így keress munkát a digitális térben!” című interaktív, pályaorientációs előadáson.
Megyeri Mirtill, a Zyntern. com társalapítója

Tűnj ki a tömegből!

Az előadáson a hallgatók gyakorlati tanácsokkal gazdagodhattak arra vonatkozóan, hogy miként színesítsék önéletrajzukat, és hogyan váljanak láthatóak leendő munkaadójuk számára. Alapszabály, hogy az önéletrajz maximum egy oldalas, jól strukturált anyag legyen. Ahogy az interaktív, telefonos játékból kiderült, egy HR-es átlagosan csupán húsz másodpercet tölt egy önéletrajz elemzésével, így létkérdés, hogy megfogó, átlátható anyaggal jelentkezzünk az álompozícióra. Fontos mérlegelni továbbá, hogy mivel készüljön a nyerő önéletrajz. A munkakeresők körülbelül húsz-harminc százaléka Europass felületet használja, azonban azoknak, akik ki szeretnének tűnni vetélytársaik közül, érdemes egyéb kreatívabb, ingyenes online platformok közül választani, mint például a Canva, amivel pillanatok alatt esztétikus, profi megjelenésű profil készíthető. Mivel a legtöbb humán erőforrás szakember digitálisan olvassa a CV-ket, ezért érdemes lehet hivatkozásokat is beszúrni, amik mutathatnak egy igényes LinkedIn profilra, vagy hazánkban még kevésbé elterjedt videó önéletrajzra. A tanácsadók szerint ez utóbbi gyakorlatilag bármilyen releváns dologról szólhat, de semmiképpen se haladja meg az egy percet.

Kispál Zoltán, a Zyntern junior csapattagja az „Így keress munkát a digitális térben!” című interaktív, pályaorientációs előadáson.
Kispál Zoltán, a Zyntern junior munkatársa

Légy látható!

A legtöbb fiatal Facebook felhasználó, így számos cég ennek az álláskereső funkcióján keresztül próbál eljutni minél több potenciális munkavállalóhoz. Megyeri Mirtill az tanácsolta, hogy megfontolt álláskeresőként tudatosan alakítsuk a digitális lábnyomunkat. Ehhez ellenőrizzük a közösségi médián keresztül megjelenő személyes tartalmakat, szelektáljunk közülük, valamint alakítsunk ki belső köröket, hogy egyes információkhoz csak a megfelelő személyek férjenek hozzá. A LinkedIn profilunkat pedig elsősorban szakmai kompetenciákkal töltsük meg, ami magában foglalja az eddigi tapasztalatokat, szakdolgozat és diplomamunka témáját, valamint érdeklődési köröket egyaránt. Itt lehetőség van egy rövid bemutatkozásra is, ahol megjelenhet a hitvallásunk, vagy egy rövid összegzés arról, hogy milyen területek érdekelnek. A HR-esek a pozícióhoz legjobban passzoló jelentkezőt keresik, ezért javunkra válhat, ha plusz tartalmakkal gazdagítjuk a LinkedIn profilunkat, például csatoljuk a szakdolgozatunkat, bejegyzéseket írunk, vagy érdekes szakmai cikkeket osztunk meg. Ez azért is hasznos, mert a jóslatok szerint egyes szakmák átalakulásával, eltűnésével és újak megjelenésével a munkaadókat kevésbé fogja érdekelni a munkavállalók végzettsége. Egyre inkább az a tendencia, hogy az adott állás betöltéséhez szükséges készségek gyűjteményét (érdeklődés, IT ismeretek, teljesített tréningek, soft skillek) keresik a munkáltatók és a saját szervezetükön belül képezik az embereket. A házon belül oktatott szakemberek megtartása kulcsfontosságú a cégek számára, akik ezért egész életre szóló karrierutakat kínálnak a dolgozóiknak. Ez azonban csak akkor valósulhat meg, ha a munkavállaló passzol a cég kultúrájához, ami pedig nem képzettség kérdése.

Ha legközelebb szívesen részt vennél egy általunk tartott előadáson, kövess bennünket Facebook-on és a zyntern.com-on, ahol nyitott pozícióink mellett mindig megtalálod aktuális programjainkat is.

Forrás: Műhely, XVII. évfolyam 3.szám 5. oldal ( A BME Egyetemi Hallgatói Képviseletének lapja)
Írta: Tacsi Kornélia
Fotók: Fejes Bence

Tetszett a cikk? Oszd meg!